2024 Mart Strateji Raporu / Vakıf Yatırım

Aylık Yatırım Stratejisi – Mart 2024

Küresel hisse senedi piyasaları Şubat ayında da yukarı yönlü seyrini devam ettirmeye çalıştı. ABD tarafında şirket finansalları takip edilirken, teknoloji hisseleri öncülüğünde iyimser bir hava izledik. Piyasalar, Fed’in faiz indirimlerine ne zaman başlayacağını öngörmeye çalışırken, ekonomi tarafındaki veriler takip edildi, ABD tahvil faizlerinin seyri izlendi. Veriler sonrasında faiz indirimi zamanlaması ile ilgili kafalar karışık olsa da Haziran sonrası fiyatlamalar ön plana çıktı. ABD tahvil faizleri tarafında ise Şubat ayı genelinde %4,20 altına inilmekte zorlanıldı. Ons altın, yüksek seyreden tahvil getirileri nedeniyle 2.050 $ seviyelerini aşmakta zorlandı. Mart ayına başlarken, ABD ve Avrupa hisse senedi piyasalarında kısmen kar satışları görüyoruz. Bununla birlikte, özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ekonomi verilerinin ardından yeniden aşağı yönlü bir seyre dönülmesi, ons altını 2.100 $ üzerine taşıdı. Ayın devamında da tahvil faizlerindeki aşağı seyrin sürmesi ile birlikte Avrupa ve ABD piyasalarında yeniden yukarı hareketlerin sürdürüleceği görüşündeyiz. Ons altın tarafında da 2.200-2.300 $ aralığına doğru bir hareket görebiliriz. Fed’in 20 Mart tarihli toplantısı ve toplantı sonrası verilecek mesajlar, piyasaların seyri üzerinde etkili olmaya devam edecektir.

Borsa İstanbul Şubat ayında TL bazlı yeni gün içi ve kapanış rekorlarını yenilemeye devam etti. Ay sonuna doğru 9.450 seviyelerini test eden endekste, bu seviyelerin görülmesi ardından kar satışları izledik. Ay içinde TCMB tarafından açıklanan Enflasyon Raporu’nda yıl sonuna ilişkin enflasyon beklentilerinin korunduğunu, PPK tarafında da politika faizinin %45 seviyelerinde sabit bırakıldığını izledik. Şirketler yıl sonuna ilişkin enflasyon muhasebesi etkilerini içeren finansallarını açıklamaya devam ederken, Şubat ayı sonunda Borsa İstanbul tarafında gözlenen satış baskısının da arttığı gözlendi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primindeki gerilemenin durarak, yeniden yönünü yukarı çevirmesi de özellikle banka ve BIST30 hisseleri üzerinde artan satış baskısını beraberinde getirdi. Endekste mevcut durumda 8.800 üzerine kadar yaşanan düşüş ardından, ayın devamında bir denge arayışı ve tepki süreci görebileceğimizi düşünüyoruz. 8 Mart tarihinde uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye not değerlendirmesi, kar satışları sonrasında endekste beklediğimiz yukarı tepkiye destek verebilir görüşündeyiz. Piyasadaki beklenti, Fitch’in kredi notumuzu koruması, notun görünümünü ise Durağan’dan Pozitif’e çevirmesi yönünde yer alıyor. Ayın devamında 21 Mart tarihindeki PPK toplantısı ve TCMB’den gelecek ek adımlar da piyasanın yönü üzerinde etkili olacaktır. Endekste, gerilemelerde 8.850-8.750 bandının korunması halinde, ayın devamında 9.400 ve üzerine doğru yeni TL bazlı rekor denemelerinin gelebileceği görüşündeyiz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!