2024 Mart Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Yeni ayda  ABD’de tarım dışı istihdam rakamları piyasalar tarafından yakından izlenecektir. Hatırlanacağı üzere ocak ayı tarım dışı istihdam verisi 185 bin olan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde 353 bin olarak açıklanmış ve aralık ayı verisi de yukarı yönlü revize edilmişti. İstihdam piyasasında bir miktar soğuma görülse de halen daha güçlü görünüm korunmaya devam ederken, son dönemdeki yukarı yönlü sürprizlerin ardından şubat ayı verisi Fed’e ilişkin beklentiler ve küresel risk iştahının seyri üzerinde belirleyici olacaktır.  8 Mart’ta açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde ise 6 – 7 Mart tarihlerinde Fed Başkanı Powell’ın ABD Temsilciler Meclisi ve ABD Senato’sunda gerçekleştireceği Para Politikası Yarıyıl Sunumu yakından izlenecektir.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi ocak ayının son bölümünden itibaren ivme kazanan alımlarla şubat ayının ilk yarısında güçlü yükselişler kaydetti ve tarihi zirvelerini yeniledi. Ancak şubat ayının ikinci yarısında 9.400 direnç bölgesini aşmakta zorlanan ve yorulma emarelerinin öne çıktığı endekste ay sonuna doğru düzeltme eğilimi güç kazandı. BIST-100 şubat ayını %8,20 oranında yükselişle 9.193,69 puandan kapattı. Dolar/TL kuru şubat ayını %2,93 oranında değer kazanımıyla 31,2333 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki daha sınırlı yükselişe karşın endeksteki değer kazanımının etkisiyle şubat ayını %5,13 oranında değer kazanımıyla 294,36 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda, mart ayında majör merkez bankalarının faiz kararları ön planda olacak. 07 Mart Perşembe Avrupa Merkez Bankası(ECB), 19 Mart Salı Japonya Merkez Bankası(BoJ), 20 Mart Çarşamba ABD Merkez Bankası(Fed) ve 21 Mart Perşembe İngiltere Merkez Bankasının(BoE) faiz kararları takip edilecek. Son dönemde açıklanan veriler ve Banka yetkililerinin konuşmaları, mart ayı toplantılarında mevcut politikalarını koruması yönünde bulunuyor. Bu toplantılarda, yılın kalanına yönelik verecekleri sinyaller, para politikalarına dair beklentileri etkileyebilir. Aynı zamanda, küresel piyasalarda, oynaklığın artmasına yol açabilir. Asya piyasalarında, Japonya Merkez Bankasının faiz kararı dışında Çin’de açıklanacak ekonomik veriler ve ülke ekonomisine yönelik haberler, yakından izlenecektir. Yurt içinde, TCMB’nin faiz kararı 21 Mart Perşembe günü takip edilecek. TCMB için bu ayki toplantıda da, bir sürpriz beklenmiyor. 31 Mart Pazar günü, Türkiye’de yerel seçimlerin yapılması bekleniyor. Seçime doğru zaman daraldıkça, yurt içi piyasalarda da hareketlilik görülebilir.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler:  ALKIM, AYGAZ, GSDHO, PGSUS

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!