Aylık Strateji Raporu
Başlarken
Ağustos başında açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin oldukça altında kalması ve işsizlik oranının son 3 yılın en yüksek seviyelerine çıkması, istihdam piyasasındaki bozulmanın çok daha ciddi olduğu ve ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair endişeleri artırırken, Japon Yeni’ndeki değer kazanımının ve ABD ekonomisine ilişkin endişelerin etkisiyle carry trade pozisyonlarındaki hızlı çözülmeler de küresel hisse piyasalarında 5 Ağustos’ta Kara Pazartesi olarak adlandırılan sert düşüşleri beraberinde getirdi. Devam eden haftalarda ABD’de açıklanan görece daha iyi verilerle resesyon endişelerinin yatıştığı ve küresel hisse piyasalarının kayıplarını geri aldığı bir fiyatlama takip edildi. Her ne kadar Fed’e yönelik faiz indirim beklentileri kısa vadede risk iştahını destekliyor olsa da önemli risk başlıkları gündemdeki yerini korumakta olup, küresel çapta ve ABD borsalarında dalgalı bir seyrin öne çıkabileceğini düşünüyoruz.
Piyasalarda Son Durum
Küresel gelişmeler kaynaklı ağustos ayının başında sert satışların yaşandığı Borsa İstanbul’da devam eden süreçte yurt dışı piyasalarda gözlenen toparlanmaya anlamlı bir katılımın sağlanamadığı ve zayıf görünümün etkisini sürdürdüğü takip edildi. BIST-100 Endeksi ağustos ayını %7,57 oranında kayıpla 9.833,22 puandan kapattı. Dolar/TL kuru ağustos ayını %2,84 oranında yükselişle 34,0817 seviyesinden tamamladı. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, kurdaki yükseliş ve endekste hız kazanan satışların etkisiyle ağustos ayını %10,10 oranında sert bir düşüşle 288,58 seviyesinden kapattı.
Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler
Merkez bankalarının faiz kararlarıyla dolu bir eylül ayına başladık. Bu ay, küresel piyasalarda birçok MB’nin para politikasındaki kararlar, gelecek toplantılarına yönelik ihtimalleri de belirleyecektir. En merak edilen toplantı Amerika’nın olacak. Fed’in 18 Eylül günü faiz kararını açıklaması bekleniyor. Son döneme ilişkin veriler ve Fed üyelerinin konuşmaları, eylül ayı toplantısında faiz indirimini destekliyor. Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları sırasıyla haziran ve ağustos aylarındaki toplantılarında faiz indirimlerine gitmişti. Sırada Fed var ve Fed’in atacağı adım, piyasalarda dalgalanmalara yol açabilir. Fed, bu ayki toplantısında bu yılın üçüncü ekonomik projeksiyonlarını da yayınlayacak. Fed’in eylül ayında faiz indirimine başlaması bekleniyor ancak yılın kalan toplantıları (Kasım-Aralık) için nasıl bir yol izleyeceği hala belirsizliğini koruyor. Bu nedenle eylül ayı toplantısındaki sinyaller, kalan toplantılara da yönelik beklentileri etkileyebilir. Fed dışında Avrupa-İngiltere-Japonya Merkez Bankalarının da ay içerisinde kararları izlenecek. 12 Eylül Avrupa Merkez Bankasının; 19 Eylül İngiltere Merkez Bankasının; 20 Eylül Japonya Merkez Bankasının faiz kararı olarak görülmektedir. Yurt içinde; TCMB’nin 19 Eylül günü faiz kararı görülüyor. Fed’in toplantısından sonra TCMB’nin faiz kararını açıklaması bekleniyor. Türkiye’de 2025-2027 dönemini kapsayacak “Orta Vadeli Plan”ın eylül ayında açıklanması beklenirken, OVP’deki detaylar piyasaların radarında olacaktır. Eylül ayında, ekonomi yönetiminden gelecek açıklamalar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı olası ikili görüşmeler yakından takip edilecek.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu