2023 Nisan Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

ABD’de yaşanan banka iflasları sonrasında bankacılık sektörüne ilişkin artan endişeler mart ayının ikinci yarısında küresel risk iştahı üzerinde baskı oluştururken, riskli varlıklarda satıcılı bir fiyatlama öne çıktı. Finans sektörüne yönelik artan endişeler sonrasında, Fed başta olmak üzere ABD’li düzenleyici kuruluşlardan atılan likiditeyi ve güveni destekleyici adımlar ile Credit Suisse’in UBS tarafından satın alınması gibi gelişmeler yakından takip edildi. Alınan önlemler ve yapılan açıklamaların etkisiyle mart ayının son haftasında bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin yatıştığı ve küresel çapta riskli varlıklarda toparlanma çabasının kaydedildiği takip edildi. Bankalara yönelik endişeler kısa vadede bir miktar yatışma kaydetse de piyasaların finans sektöründeki gelişmelere karşı hassasiyeti bir süre daha oldukça yüksek seyredecektir. Bu nedenle nisan ayı içerisinde de sektördeki gelişmeler ve haber akışları yakından izlenecek ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.

Piyasalarda Son Durum

Yaşanan deprem afeti sonrasında alınan önlemlerin etkisiyle şubat ayının ikinci yarısında toparlanma eğiliminin güç kazandığı BIST100 Endeksi’nde mart ayının ilk yarısında dalgalı bir seyir kaydedildi. Mart ayının ikinci yarısında ise yurt içinde yeniden satış baskısı artış kaydetti. 14 Mayıs’taki seçimlere yaklaştıkça alım iştahının zayıflamasının yanında ABD’de yaşanan banka iflasları sonrasında küresel çapta gündeme gelen endişeler ve risk iştahında gözlenen zayıflama endeks üzerinde baskı oluşturdu. Mart ayının ikinci yarısında endekste gün içi volatilite yeniden artış kaydederken, işlem hacimlerindeki düşüş de dikkat çekti. BIST-100 Endeksi mart ayını %8,10 oranında değer kaybıyla 4.812,93 puandan kapatırken, Dolar/TL kuru mart ayını %1,55 oranında değer kazanımıyla 19,1777 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Nisan ayında ABD (Fed) ve Avrupa(ECB) Merkez Bankalarının faiz kararları bulunmuyor. Mart ayında her iki ülke merkez bankası, beklentiler doğrultusunda faiz artışına gitti ve ekonomik verilere bağlı kalarak, hareket edeceklerini belirttiler. Bu tablo karşısında, nisan ayında açıklanacak enflasyon-istihdam verilerinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, Fed ve ECB üyelerinin de ay içerisinde konuşmaları olacaktır. Onların mesajları da, mayıs ayında yapılacak faiz kararlarına dair beklentileri etkileyebilir. Yeni ayda, petrol fiyatlarının seyri yakından izlenecektir. Gruptan açıklamalar, DOE-API tarafından açıklanan haftalık petrol stokları, Rusya’daki gelişmeler ve Rusya’nın alacağı olası kararlar ve merkez bankalarına dair beklentiler, petrol fiyatlarının seyrini nisan ayında da etkilemeye devam edebilir. Yurt içinde seçim sürecindeyiz. Türkiye 14 Mayıs günü seçime gidiyor. Seçime doğru zaman daraldıkça, piyasadaki belirsizliğinde etkisiyle fiyatlarda oynaklığa neden olabiliyor. Nisan ayı içerisinde, siyasilerin açıklamaları gündemde olacaktır. TCMB’nin 27 Nisan günü faiz kararını açıklaması bekleniyor.

Aylık Hisse Önerileri

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu