2023 Mayıs Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Süregelen faiz artırımlarının gecikmeli etkileri, mart ayında bankacılık sektörüne ilişkin gündeme gelen endişeler ve kredi koşullarındaki sıkılaşma beklentileri küresel çapta resesyon endişelerini yeniden artıran gelişmeler oldu. ABD’de büyük yatırım bankaları ve kredi derecelendirme kuruluşları yılın ikinci yarısında ABD ekonomisinin resesyona girebileceğine dair uyarılarını sürdürüyor. Ekonomik yavaşlama şirket kârlılıklarını baskılayarak yıl içerisinde hisse piyasalarında satışların derinleşmesine neden olabilir. Bu nedenle ilerleyen süreçte açıklanacak ekonomik veriler ve şirketlerin finansal sonuçları piyasaların yakın takibinde yer alacak ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır.

Piyasalarda Son Durum

Mart ortasında başlayan güçlü satış eğilimi ile gerileyen BIST-100 Endeksi, Nisan ayının ilk günlerinde tepki alımları ile karşılaştı. 5.200 bölgesine kadar sert yükseliş sonrası sınırlı kar satışları ile dar bir bantta hareket eden endeks son haftayı sert değer kaybı ile kapattı. Yurtdışı borsalardan negatif ayrışan ve 14 Mayıs’ta gerçekleşecek seçimlere yaklaştıkça risk iştahının zayıfladığı BIST100 Endeksii nisan ayını %4.05 değer kaybıyla kapattı. Dolar/TL kuru nisan ayında %1.41 değer kazanımıyla 19.4487 den kapanış gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST -100 Endeksi hem endeksteki düşüş hem de kurdaki sınırlı yükselişin etkisiyle %5.39 değer kaybıyla 237.44 seviyesinden gerçekleşti.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Piyasalar, Fed’in toplantısına odaklanmış durumda. 02-03 Mayıs tarihlerinde Fed toplanacak ve 03 Mayıs günü, faiz kararını açıklayacak. Fed’in açıklamaları ve 2023 yılının kalanı için vereceği mesajlar, Fed ile ilgili beklentileri etkileyebilir. Piyasalar, Fed’in faiz artış konusunda yolun sonuna geldiğine yönelik beklentileri zaman zaman fiyatlara yansıtıyor. Mayıs toplantısı bu açıdan kritik olacaktır. Avrupa Merkez Bankası içinde mayıs ayı toplantısında faiz artış beklentisi bulunuyor. Mayıs ayı içerisinde özellikle ABD kanadında açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin, piyasaların seyri üzerinde etkisi de yakından izlenecektir. 14 Mayıs günü Türkiye’de seçimin yapılması bekleniyor. İkinci tur içinde 28 Mayıs olarak belirtildi. 25 Mayıs günü de TCMB’nin faiz kararı bulunuyor. Merkezin karar metnindeki ifadeleri takip edilecektir. Mayıs ayında hem içeride hem dışarıda takip edilecek önemli gelişmeler bulunuyor.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AGHOL, DOAS, MPARK, SOKM

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu