2023 gram altına yaradı

Gram altın:  2023 piyasası geleceğe pozitif katkı veriyor

Gram altın yükselişindeki dengeli hal dikkat çekiyor: dalgalanmanın düşük olması gelecekte yeni ataklara hazırlık olarak görülebilir. Son 1 yıllık kazancı % 75 üzerinde olan gram altın için beklenti reel kazanç üzerinden artabilir. Buna sebep de giderek düşen dalgalanma halinin bitime yaklaşmasıdır. Son 1 ayda % 5 altında kalan kazancı yıllığa çevirirsek de benzer sonuca varabiliriz. Bu düşük dalgalanma halinin geçmişteki sonuçlarını gördüğümüz için “bu sefer farklı” diyemeyeceğimiz görüşe daha fazla bağlı kalabiliriz. Ons altın hareketlerinin de canlanmaya başlaması, destekleyici diğer unsurdur.

Her parça bütününe hizmet eder

Ortalama hareketin doğası belli bir davranışı barındırmak olsa da detayında farklı hikayeler bulabiliriz: ortalamaya yakın ve uzak geçen hareketler veya sapma davranışları değerli bulgular içerir. Hatta bu davranışların dizilim şekli de ayrı bir derinlik kazandırır çalışmaya: sonucu olarak betası düşük veya yüksek döngüsel hareketlerin de hesaplanabilir halini görmeye başlarız. Bazen piyasa gerisinde kalan hareketini bazen öne geçerek reel getiri sağlaması heyecan verici olsa da, detaylarına kadar açıklanamadığı sürece bir sonraki hamle için beklenti “körlemesine” oluşur. Hayat bu kadar kumar tadında geçmez ve tesadüflerle yaşanmamalıdır.

Ortalamaya dönüş tekrar eder (2015/2013 ~ %50 getiri)

Üst üste 3 ay yeni dip yapan gram altın dönemlerinden ikisi de 2013 aylarında yaşanmıştı:  yaz aylarına girerken ve sonbahara girerken aralıklı görülen seri baskı hareketi aslında bir yükselişin alt yapısını hazırlamakta idi. Öyle ki: her düşüşe rağmen dalgalanma doğasında yumuşama oluşmaya başlamıştı.

Buna klasik bakışla, matematiksel hesaba bulaşmadan bakarsak: alçalan destekler giderek “zayıf piyasa” algısını güçlendiriyor idi. Halbuki aradaki ufak kırılımlar ve ortalamasına göre reel kayıplar ilginç hikaye barındırıyordu.

Sayılarla konuşursak: 2013 içinde 2280 lira altı farklı aylarda görülmüştü ama ortalamasına göre farklı duruş gösteriyordu. Dalgalanmadaki yumuşama halinin sonucu olarak 2015 içinde 3525 lira üstü görüldü. O zamanki enflasyon veya satın alma gücünü göz önüne alacak olursa oldukça değerli bir kazanç idi.

Açıktır ki geleceğe yönelik adımlar da atılmaya başlanmıştı. Hikayeyi sonraki yıllar için de yürütebiliriz ama reel kazancın gelişim doğası değişmeyecektir.

Tekrarlayan döngü hali: ortalamaya dönem parametre davranışı

– yine aylık ortalamalar üzerinden gidebiliriz
– 2023 içinde, bu ortalamalara yakın kalma hali, geçmişe göre daha istikrarlıdır
– istikrar tanımını dalgalanma üzerinden de vermek mümkündür
– yine de düşen “reel getiri”, yavaşlayan beta halini de önemsiyor olmalıyız
– istikrar tanımı farklı şekillerde de yapılabilir
– 2022 yılına göre artan bu pozitif gelişmeyi geleceğe yönelik boğa gücü olarak görebiliriz.