2023 Eylül Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

ABD ekonomisinde enflasyona ilişkin öncü göstergeler güçlü kalmayı sürdürüyor. Perakende satışlar, çekirdek dayanıklı mal siparişleri ve fabrika siparişlerinde beklentilerin üzerinde artışlar yaşanırken, Fed’in favori enflasyon göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık %4,2 ile güçlü görünüme işaret etmekte. Fed’in yıl sonu beklentisi ise %3,9 olması yönünde. ABD ekonomisi ikinci çeyrek ikinci revizyonda yıllıklandırılmış bazda %2,1 büyüme kaydetti. Veri beklentilerin altında kalsa da Fed’in yıl sonu beklentisi olan %1’in üzerinde oluşmakta. Sanayi üretimi ve imalat üretiminde ise daralma eğilimleri büyümeyi aşağı yönlü baskılayan faktörler arasında.

Piyasalarda Son Durum

BIST-100 Endeksi, yeni tarihi zirvelerin test edildiği ağustos ayında %9,17 yükselişle 7.917,93 seviyesinden kapattı. Dolar/ TL kurunda ise oldukça yatay bir seyir izlendi. 24 Ağustos’ da TCMB, 750 baz puanla piyasa beklentilerin oldukça üstünde faiz artırım sonrası kurda geri çekilme görülse de tepki alımlarıyla karşılaştı. Dolar/TL kuru ağustos ayında %0,89 değer kaybıyla 26.6977 ‘den gerçekleştirdi. Dolar bazlı BIST-100 Endeksi, endeksteki yükseliş ve kurdaki sınırlı kayıpla ağustos ayını % 10,70 yükselişle 296,58’den kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Eylül ayında birçok majör Merkez Bankasının faiz kararları açıklanacak. Fed’in toplantısı 19-20 Eylül tarihlerinde olacak. 20 Eylül günü kararını açıklayacak. Fed’in toplantısına kadar eylül ayında istihdam ve enflasyon dataları gündemde olacak. 01 Eylül günü ABD’de ağustos ayı iş gücü istatistikleri açıklandı. 13 Eylül günü ABD’de enflasyon verisi açıklanacak. 14 Eylül günü de Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı açıklanacak. Çin ekonomisine yönelik tedirginlik sürüyor. 21 Eylül İngiltere Merkez Bankası ve 22 Eylül ise Japonya Merkez Bankasının faiz kararları takip edilecek. Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı 21 Eylül tarihinde takip edilecek. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının da, eylül ayında Türkiye’nin kredi notu ve görünümüyle ilgili raporlarını yayınlamaları bekleniyor

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: ENJSA, KRDMD, MAVI, MGROS

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu