Aylık Yatırım Stratejisi – Ekim 2023
Eylül ayında küresel piyasalar tarafından enflasyon verileri ve merkez bankası faiz kararı toplantıları yakından izlendi. Avrupa Merkez Bankası (AMB) gerçekleştirdiği faiz kararı toplantısı ardından, politika faiz oranında sürpriz bir şekilde 25 bp artışa giderek %4,50’ye yükseltti. Ayrıca AMB, enflasyon tahminlerinde 2023 ve 2024 için yukarı yönlü güncelleme yaparken, 2025 yılı için aşağı yönlü revize etti. Diğer yandan, ABD’de Fed faiz aralığını %5,25-5,50 olarak sabit bırakırken, yapılan açıklamada bu yıl içinde bir faiz artırımı daha yapılmasının planlandığı belirtildi. Ayrıca enflasyonun %2 seviyesine döndürme konusunda kararlı oldukları ve bu hedefe ulaşmada para politikasını uygun şekilde ayarlayacakları ifade edildi. İngiltere Merkez Bankası ise %5,5 seviyesine çıkarılması beklenen politika faizini, uygulanan sıkı para politikalarının etkilerinin yakından izlendiğini ifade ederek %5,25 seviyesinde sabit bıraktı. Veri gündeminde ise, ABD’de Ağustos’ta çekirdek enflasyon beklentilere paralel %4,3 seviyesine gerilerken, yıllık enflasyon ise beklentilerin üzerinde %3,7 olarak gerçekleşti. Küresel borsaların performanslarına bakıldığında ise Eylül’de genel olarak satıcılı seyir hâkimdi. ABD’de S&P 500 endeksi %4,9 değer kaybederken, Avrupa’da Stoxx 600 endeksi %1,7, Japonya’da Nikkei 225 endeksi %2,3 düşüş gösterdi.
Yurt içinde Eylül’de TCMB faiz kararı, OVP ve kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme raporları takip edildi. TCMB gerçekleştirdiği PPK toplantısında, politika faizini beklentilere paralel 500 bp artışla %25’ten %30 seviyesine yükseltti. Açıklanan 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP)’da, 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi %65,0 olurken, yıl sonu GSYH büyüme öngörüsü %4,4 olarak belirlendi. Ayrıca Eylül ayı içerisinde Fitch ve S&P yaptıkları değerlendirmelerde, Türkiye’nin kredi notunu ‘B’ olarak teyit ederken, not görünümünü “negatif”ten “durağan”a revize etti. Veri ajandasında ise yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin %3,4 olan piyasa beklentisinin hafif üzerinde %3,8 büyüdüğü açıklanırken, Ağustos’ta yıllık TÜFE artışının %47,83’ten %58,94’e çıktı. Borsa İstanbul Eylül’de de küresel borsalardan pozitif ayrışmaya devam etti. Rekor seviyeler görmeye devam eden BIST 100 endeksi aylık bazda %5,3 artış gösterdi. Bankacılık endeksi %17,3 değer kazanarak, yükselişe öncülük etti. Eylül’de MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi ise %2,8 düşüş kaydetti.
Ekim’de ilk olarak 11 Ekim’de açıklanacak Fed’in 19-20 Eylül toplantısına ilişkin FOMC toplantı tutanakları ön plana çıkacak. 26 Ekim’de Avrupa Merkez Bankası faiz kararı toplantısı gerçekleştirecek. Sonrasında ise 31 Ekim’de Japonya Merkez Bankası para politikası toplantısı izlenecek. Fed’in ise 31 Ekim’de başlayacak 2 günlük toplantısı 1 Kasım’da sonuçlanacak. Bunun dışında Ekim’de 3Ç GSYH büyümesine yönelik ilk veriler izlenecek. Yurt içinde 3 Ekim’de enflasyon verisi açıklanacak. Eylül’de yıllık bazda TÜFE artışının %58,94’ten %61,6’a çıkması bekleniyor. TCMB ise PPK toplantısını 26 Ekim’de gerçekleştirecek. Son olarak, Hazine Ekim’de toplam 66,5 mlr TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 68 mlr TL’lik iç borçlanma yapılması programlamaktadır. Yatırımcılarımıza Ekim’de orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.
Rapor için tıklayın.
Kaynak: Vakıf Yatırım Strateji Raporu