2023 Aralık Strateji Raporu / Şeker Yatırım

Faiz artışlarının sonuna gelindiği beklentisi global risk alma iştahını destekliyor…

Öneri: AL

 Global risk alma iştahındaki güçlü seyir devam ediyor . Son dönemde enflasyon ve istihdam başta olmak üzere ABD’de açıklanan verilerin beklentilerin altında kalmasıyla Fed’in son bir faiz artışı ihtimali ortadan kalkarken 2024 yılının ikinci yarısında Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi arttı ve global risk alma iştahı güçlendi. Piyasalar, Fed’den 25 baz puan ilk faiz indirimini 2024 Haziran’dan sonra %90’nın üzerindeki olasılıkla fiyatlamaya başladı.

 Yurt içinde ise TCMB Kasım toplantısında 250 baz puanlık piyasa beklentisinin üzerinde 500 baz puan faiz artışı yaparak politika faizini %40’a yükseltti . Toplantı sonrası yayımlanan PPK özetinde, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını ve parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılarak, sıkılaştırma adımlarının kısa bir sürede tamamlanacağı mesajı verildi. TCMB bununla beraber miktarsal sıkılaştırma adımlarının devam edeceğinin sinyalini verirken yatırım ve ihracatı destekleyici tedbirleri de sürdürüyor. TCMB, yatırım taahhütlü avans kredilerine ilişkin limiti yıllık 100 milyar TL ve faizi %15 -30 arasında olacak şekilde belirledi.

 Seçim sonrası yeni ekonomi yönetimi ile birlikte uygulamaya konulan rasyonel politikalar yurt içi ve yurt dışı piyasalar tarafından yakından takip edilirken, politikaların istikrarlı bir şekilde uygulanması olumlu olarak değerlendirilmektedir . Ekonomi yönetimi, yükselen faiz hadleri ve miktarsal sıkılaştırma ile iç talebi yavaşlatırken enflasyonda düşüş, cari açıkta dengelenme ve dış kaynak girişini artırmayı hedeflemektedir. Rasyonel politikaların kararlı şekilde uygulanması ve gelişmekte olan ülkelere yönelik artan risk iştahının etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri Mart 2021’den beri en düşük seviye olan 330’lara kadar gerileyerek, TL varlıklara yönelik risk alma iştahının güçlendiğine işaret ediyor.

 Kasım ayında jeopolitik riskler ile dalgalı seyir izleyen BIST 100 Endeksi, ayın ikinci yarısında jeopolitik risklerin etkisinin azalması ve uygulanmaya devam eden rasyonel politikalar sonrası sınırlı da olsa yabancı girişlerinin tekrar başlamasının desteğiyle toparlandı. TCMB’nin faiz artışı ve bankalara yönelik yabancı kurumlardan gelen pozitif raporların etkisiyle gelen alımlarla Bankacılık Endeksi pozitif ayrışırken, BIST100 Endeksi bankacılık hisselerinin katkısıyla Kasım ayını 5 ,78 % yükselişle ile 7 .948 puandan tamamladı. Sınai Endeks ayı % 4 ,93 yükselişle tamamlarken, Bankacılık Endeksi % 8 .74 yükselişle pozitif ayrıştı.

Jeopolitik risklerin sınırlı kalması BIST’i destekliyor…

 Aralık ayında küresel piyasalar, süregelen jeopolitik risklerdeki gelişmelerin yanında açıklanacak makroekonomik veriler ile merkez bankalarının faiz kararlarına ve 2024 yılı projeksiyonlarına odaklanacaktır. Fed’in 12-13 Aralık toplantısında gösterge faizini %5,25-5,50 aralığında sabit bırakmasını %95 olasılıkla fiyatlanırken risk alma iştahının kuvvetli seyrini sürdürmesi beklenmektedir.

 Yurt içinde ise Jeopolitik gelişmeler ve açıklanacak makro verilerin yanında ekonomi yönetiminin atacağı adımlar ve yapılacak açıklamalar yakından takip edilecektir. Kasım toplantısında gösterge faizini beklentileri aşarak %40’a yükselten TCMB’nin Aralık toplantısında faiz artışına ne şekilde devam edeceği yakından izlenecektir. Atılan normalleşme adımları, yükselen faizler ve CDS’deki gerilemeyle beraber bankacılık hisselerine yönelik ilgi artıyor. Rasyonel politikalar sürdükçe bankalar öncülüğünde BİST’e yönelik ilginin devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak, yükselen faizler ile alternatif getiri araçlarının cazibesinin artması ve hisse senedi kredi faizlerinin yükselmesinin ise BİST üzerinde baskı oluşturmaya devam etmesini bekliyoruz.

 Bu beklentilerin ışığında BIST 100 endeksi için 9.000 puan olan 12 aylık hedefimizi ve AL olan önerimizi koruyoruz. Aralık ayında BIST 100 endeksinin 7.500-8.500 aralığında geniş bir bantta dalgalanacağını, 7.500 ve altına düşüşlerin yeni alım fırsatı, 8.450 ve üzerine yükselişin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. MSCI Turkey endeksi 2023T 5.40x ve 1.55x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 60% ve 1% iskontolu işlem görmektedir.

 Bu ay model portföyümüzde değişikliğe gitmiyoruz.

Piyasa Riskleri

 Faiz artırımlarının sonuna geldiği düşünülen Fed ve ECB’nin enflasyon endişeleri ile sıkılaştırma adımlarını devam ettirmesi durumunda global resesyon riskinin artması,

 Rusya-Ukrayna krizinin yanında Orta Doğu’da gündeme gelen İsrail-Filistin krizi ile enerji fiyatlarında olası bir yükseliş yaşanması ve enflasyon üzerinde yukarı yönlü yeni bir baskıya neden olması,

 Çin’de uygulamaya alınan iç talebi destekleyici politikalara rağmen zayıf ekonomik verilerin gelmeye devam etmesi ve Global resesyon endişelerinin güçlenmesi,

 Yükselen faiz hadlerinin ekonomik büyüme üzerine beklenenden daha güçlü negatif baskı yapması ve yükselen borçlanma maliyetlerinin özellikle borçlu şirketlerin karlılıkları üzerinde baskı oluşturması,

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Şeker Yatırım Aylık Strateji Bülteni