2023 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Ziraat Yatırım

4Ç2023 Kâr Tahminleri

Bilgi Notu: Enflasyon muhasebesi uygulamasına geçiş nedeniyle, bu yıl için söz konusu uygulamadan muaf finans şirketleri dışındaki firmalara 2023 yıl sonu konsolide finansal tablolarını açıklamaları için belirlenen süre 20 Mayıs 2023 (Konsoloide olmayan 9 Mayıs) tarihine kadar uzatılmıştır. Banka gibi finans kuruluşlarının ise finansal sonuçlarını olağan süre içerisinde açıklayacakları tahmin edilmektedir. Bu kapsamda da önümüzdeki hafta 4Ç2023 finansallarının Garanti Bankası – 29 Ocak’ta – ile başlaması beklenmektedir. Aşağıda takibimizde olan Bankaların son çeyrek kar tahminleri yer almaktadır. Ek olarak takibimizdeki banka dışı şirketler tarafında finansallarını Yabancı Para (YP) cinsinden tutan şirketlerin son çeyrek satış, FAVÖK ve net kar tahminleri de bulunmaktadır. Diğer taraftan, raporlama birimi YP olmasına karşın, vergi hesaplamaları (VUK’a göre) kaynaklı olarak net kar tahminlerinde yüksek sapmalar gözlenebilir.

Bankacılık Sektörü

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

BDDK’nın açıklamış olduğu aylık verilere göre Bankacılık sektörü karı 2023 yılının son çeyreğinin ilk iki ayında, bir önceki çeyreğin ilk iki ayına göre %3,7, bir önceki yılın aynı dönemindeki ilk iki ayına göre ise %5,8 oranında artmış ve 96,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

Merkez Bankası, mevcut makroihtiyati çerçevenin sadeleştirileceğini ifade ettikten sonra, politika faizini yılın son çeyreğinde de kademeli olarak 12,5 puan artırarak %42,5’e çıkarmıştır. Bununla birlikte, mevsimselliğin de etkisiyle mevduat faizlerinde artışlar gözlense de kredi faizlerinde de yükselişler gözlenmiştir. TL Kredi mevduat makasında kısmi toparlanma yaşanmıştır. Diğer yandan, önceki çeyrekte yılsonu enflasyonunda yapılan yukarı yönlü revizyonlarla nedeniyle bu çeyrekte TÜFE endeksli tahvil getirilerinin pozitif etkisi genel olarak gözlenmemiştir. Net ücret ve komisyon gelirlerinde büyüyen krediler ve ödeme sistemlerinin desteğiyle güçlü yükselişler gözlenirken, artan swap maliyetleri nedeniyle ticari zararlar yazılmıştır. Artan karşılıklar ve operasyonel giderlere karşın iştirak gelirleri ve düşük efektif vergi karşılığı karlılıkta dengelenmeye katkı sağlamıştır.

Sektörde 2023 yılının dördüncü çeyreğinde (29 Eylül 2023- 29 Aralık 2023 haftalık BDDK verileri) bir önceki çeyreğe göre, TL cinsi kredilerde, önceki çeyreğe yakın, %8,3, YP kredilerde ise, kur artışının bir miktar katkısıyla, %9,9 oranında artış kaydedilmiştir. Dolar/TL son çeyrekte %7,4 oranında artış kaydetmişti. Böylelikle YP kredilerde Dolar bazında hafif artış yaşanmıştır. Sonuç olarak toplam krediler %8,8 oranında artmıştır. Kamu mevduat bankalarında kredi büyümesi daha düşük oranda gerçekleşmiştir. Söz konusu çeyrekte kamu mevduat bankaları hariç toplam kredi büyümesi %12’ye yakın gerçekleşmiştir.

Önceki çeyrekte TÜFE endeksli tahvillerin getirileri hesaplamasında enflasyon tahminini %60’a çıkaran Akbank ve Yapı Kredi’de (ekim – ekim enflasyonu %61,4) bu dönemde söz konusu tahvillerden elde edilen gelirin önceki çeyreğe göre düşmesi beklenmektedir. Enflasyon anketini baz alan İş Bankası’nda önceki çeyreğe yakın bir gelir beklerken, kamu bankalarındaki TÜFE katkısının daha fazla olmasını öngörüyoruz

Mevduat faizlerindeki artışa paralel kredi faizlerinde de artış yaşanırken, net faiz gelirlerinde (swap hariç) Vakıfbank’ın en yüksek oranda artış kaydetmesini bekliyoruz. Akbank ve Yapı Kredi Bankası’nda düşüş öngörüyoruz.

Diğer yandan, ücret ve komisyon gelirlerinde, ekonomik aktivitenin canlılığını koruması ve ödeme sistemlerindeki güçlü görüntü nedeniyle yüksek büyümeler gerçekleşmiştir.

Kurlardaki görece düşük oynaklık devam ederken, artan swap maliyeti ve kullanımına bağlı olarak daha düşük ticari kar veya ticari zararlar oluşmuştur.

Bu çeyrekte karşılık giderlerinde de artış gözlenmiştir. Kamu bankalarında ise Vakıfbank’ta ayrılan serbest karşılık nedeniyle daha yüksek karşılık gideri yazılması beklenirken, Halkbank’ta düşük karşılık gideri öngörülmüştür.

Operasyonel giderlerde enflasyondaki görüntü ile genel olarak artışlar beklenirken, iştirak gelirlerinin ve tahsilatların karlılığı desteklemeye devam etmesi beklenmektedir.

Gayrimenkul değerlemeleri, enflasyon düzeltmesi gibi faktörlerle efektif vergi oranının önemli ölçüde düşeceği varsayılmıştır. Kamu bankalarının ise vergi geliri yazması beklenmektedir

Takibimizdeki bankalardan, çeyreksel bazda, en yüksek kar artışının TSKB’de yaşanabileceği öngörülürken, Garanti Bankası ve Vakıfbank’ta hafif kar artışı bekliyoruz. Takibimizdeki diğer bankalarda ise kar düşüşü öngörürken, en yüksek düşüşün Halkbank’ta olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu çeyrekte en yüksek karı Garanti Bankası’nın açıklayabileceği tahmin edilmiştir.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak, 2023 yılının 4. çeyreğinde takibimizdeki bankaların toplam karlarının bir önceki çeyreğe göre %19, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %15 oranında azalacağını tahmin ediyoruz.

Bankacılık Dışı Sektörler

Tahminlerimizde Etkili Olan Faktörler

2023 yılının dördüncü çeyreğinde TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %7,4, %13,5 ve %13,9 oranlarında değer kazanmıştır. Dolayısıyla döviz fazla pozisyonları olan şirketlerin bu durumdan olumlu etkilenmesi beklenmektedir. Özellikle Japon Yeni ve Euro değer kazancının biraz daha yüksek olması nedeniyle bu para biriminde fazla pozisyonu olan şirketler öne çıkmaktadır.

2023 yılının 3. çeyreğinde, TL’ye göre Dolar, Euro ve Japon Yeni sırasıyla %6, %2,3 ve %1,7 oranlarında değer kazanmıştı. Dolayısıyla, bu çeyrekte kurların önceki çeyrekten daha yüksek bir etki yapması beklenmektedir.

Ayrıca, ana karşılaştırma dönemi olan 2022 yılının dördüncü çeyreğinde ise TL’ye göre Dolar, Euro ve JPY sırasıyla %1, %10,9 ve %9,3 oranlarında değer kazanmıştı.

USD cinsinden finansallarını tutan Türk Hava Yolları’nın (THYAO) paritelerdeki değişim kaynaklı yaklaşık 5,4 milyar TL kur farkı gideri yazması beklenmektedir. Şirket’in doğal hedge (korunma) kullanması sebebiyle etki daha düşük seviyede gerçekleşebilir.

TÇÜD tarafından yapılan açıklamaya göre 2023 yılı Ekim-Kasım aylarında ham çelik üretimi yıllık %13,2 artışla 6mn ton olmuştur. Aynı dönemde ihracat miktar yönünden %4,3 azalışla 1,9mn ton’u göstermiştir. Öte yandan, ithalat ise %4,3 artmış ve 2,4mn ton olmuştur. Demir-Çelik sektöründe yer alan firmalardan, Erdemir grubu şirketlerinde operasyonel toparlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Bu öngörümüzde, 4Ç’deki dolar bazlı satış fiyatlarında düşüş tahminimize karşın üretimde artış olabileceği beklentisi etkili olmuştur. Diğer taraftan görece yüksek finansman gideri tahminimize karşın vergi geliri öngörümüze paralel bu çeyrekte net dönem karı beklentimiz bulunmaktadır.

Türk Hava Yolları’nın ise 4. çeyrekte yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %8,5 artışla 19,5mn olarak gerçekleşmiştir. Yolcu doluluk oranı ise 2022’nin aynı dönemine göre 2,3 puan azalışla %81’e gerilemiştir. Ek olarak, taşınan kargo+posta’da tonaj olarak 2022’ye göre yıllık %12,2 artış kaydetmiştir. THY’nin bu çeyrekte, tek seferlik giderlerdeki artışın (personel prim ödemeleri ve deprem yardımı gibi) marjlarda etkili olabileceğini ve net karın 9,1 milyar TL (320mn USD) seviyesinde gerçekelebileceğini hesaplıyoruz. TAV Havalimanları’nın 2023 yılının 4. çeyreğinde toplam hizmet verilen yolcu sayısı, geçen yılın aynı dönemindeki 18,2 milyondan 20,9 milyona çıkmıştır. Bu yükselişte özellikle Medine ile Ankara iç ve dış hatlardaki yolcu artışları etkili olmuştur. TAV bir önceki çeyrekte (3Ç2023) ise 35,3 milyon yolcuya hizmet vermişti. Hizmet verilen yolcu sayısındaki artışlara karşın marjlarda bir miktar geri çekilme beklentimize paralel şirketin bu çeyrekte 1.423mn TL’lik net dönem karı kaydedilebileceğini hesaplamaktayız. Havacılık sektöründe 1. ve 4. çeyrek mevsimselliğin etkisiyle düşük yolcu sayılarının oluştuğu dönemlerdir.

Geçtiğimiz çeyrekte, lastik güçlendirme tarafındaki talep koşulları ve kompozit tarafta istenilen ivmenin henüz yakalanmaması, diğer yandan kur – enflasyon ve hammadde gelişmeleri ile zayıf sonuç açıklayan Kordsa’da son çeyrekte de bu eğilimin sürmesini bekliyoruz. Önceki çeyreğe benzer, Kordsa’da yüksek tek hanedeki FAVÖK marjı korunabilir.

Tüm bu gelişmelere bağlı olarak yaptığımız tahminlere göre takibimizdeki finansal raporlama para birimi YP olan banka dışı şirketlerde, toplam karın 2023 yılının 4. çeyreğinde 16.312mn TL seviyesinde gerçekleşeceğini ve yıllık %35 oranında artacağını öngörüyoruz. Kaydedilmesi öngörülen bu artışta İsdemir’in zarardan kara dönmesi ile TAV Havalimanları’daki yüksek kar artışı beklentimiz etkili olmuştur. Diğer taraftan, Erdemir ve Kordsa’nın yıllık karlarında geri çekilme beklentilerimiz toplam kar oluşumunu olumsuz etkileyecektir.

Bir önceki çeyreğe göre bakıldığında ise, Erdemir ve İsdemir’in karlarında yüksek artış beklentisi toplam kar oluşumunu destekleyecektir. Diğer taraftan, THY’nin, bir önceki çeyreğe net dönem karındaki gerileme beklentisi toplam kar oluşumuna olumsuz etki etkilemiştir.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ziraat Yatırım