2023 3. Çeyrek Bilanço Tahminleri / İnfo Yatırım

2023/09 Dönemi Bilanço ve Sektör Beklentileri

Eylül ayında TÜFE, yaklaşık %5 olan konsensüs beklentilerin altında %4,75 oranında ar-tış gösterirken, yıllık bazda TÜFE Ağustos ayındaki %58,94 seviyesinden Eylül ayında % 61,53 seviyesine yükseldi. Gıda enflasyonu yıllık bazda %72,86 seviyesinden %75,14 seviyesine, çekirdek enflasyon ise %64,85 seviyesinden %68,93 seviyesine yükseldi. Okulla-rın açılması ile eğitim tarafına gelen zamlar, giyim fiyatlarındaki artış, sigara ve alkol-deki fiyat artışları ve kur tarafının yukarı yönlü hareket sonrası Eylül ayında enflasyon yukarı yönlü tetiklendi. Temmuz – Eylül dönemi aylık bazda kümüle enflasyon yaklaşık %23 oldu.

Ekonomilerde fiyat seviyesinin hızlı yükselmesinin şirket karlılıklarına olumlu olarak yansıyacağı beklentisi Borsa İstanbul’da geçmiş tarihlerde de fiyatlanmıştı. Burada doğal olarak enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan, yani hane halkı harcamalarında önemli yer tutan sektörler (temel gıda ve içecekler, konut giderleri ve kira, ulaştırma, lokanta ve oteller, giyim) ve bu harcamalardan pay alan şirketler öne çıkıyor. Ancak enflasyon sepetinde yüksek paya sahip olarak, endeksteki yükselişte başı çeken alanlarda faaliyet göstermek de tek başına yüksek enflasyondan olumlu faydalanabilmek için yeterli değil. Özellikle bilanço dönemine yaklaştığımız bu dönemde iş modeli, maliyet yapısı, yapılan fiyat artışlarının maliyetlerle karşılaştırmasını yapmak da gerekiyor.

Temel gıda ve içecek (AEFES, BIMAS, CCOLA, MGROS, ULKER), gayrimenkul yatırım ortaklıkları (EKGYO, TRGYO), aracı kurumlar (ISMEN), çimento (BOBET), ulaştırma (THYAO, TAVHL, PGSUS), bankacılık (ISCTR, YKBNK), otomotiv (DOAS, FROTO, TOASO) giyim perakende (MAVI) enflasyon temasından olumlu etkilenmesi beklenen sektörler olurken, sigortacılık tarafı enflasyon temasında baskılanması beklenen sektör olarak yer alabilir.

2023 yılının üçüncü çeyrek finansalları 20 Ekim’de Arçelik ile başlayacak. Üçüncü çeyrekte, önceki çeyrekten farklı olarak, Dolar/TL’de %7 oranındaki artışa karşılık, %23 kümülatif enflasyon gerçekleşmesi göz önüne alındığında; ciro ve finansal gelir/gider dinamiklerinde TL enflasyonun etkisinin ağır bastığı sonuçlarla karşılaşmayı bekliyoruz. İhracatçı şirketleri zorlayabilecek bu gelişmenin yanı sıra, Avrupa’daki talep zayıflığı ve resesyon endişelerini de unutmamak gerek. Bu durumun yansımalarını ikinci çeyrekte de yaşamıştık.

Bankacılık: Politika faizi artmasının bankaların TL mevduat fonlama maliyetlerini arttırmasına rağmen, kredi faizlerindeki artışların daha keskin olması sebebiyle, kredi-mevduat makasının iyileşmesi sebebiyle genel olarak olumlu finansallar beklemekteyiz. Dördüncü çeyrekte devam edebilecek olan mevduat maliyet artışları TÜFE endeksli kağıtların getirileri sayesinde dengelenebilir. Benzer şekilde, geçen çeyrekteki kur artışı kaynaklı kambiyo gelirleri düşecek olmasına rağmen güçlü ekonomik aktiviteye bağlı komisyon ve masraf gelirleri sayesinde bu düşüş dengelenebilir. Değerlemelere baktığımızda ise son dönemde Türkiye risk primindeki düşüşün sert yükselişlerle karşılandığı sektörde PD/DD çarpanlarının yakın dönemdeki zirve seviyesi olan 1.0x civarında sıkıştığını gözlemliyoruz. Karlılık profilleri ve görünümü ile birleştirildiğinde özel sektör bankaları arasında YKBNK, kamu tarafında ise VAKBN öne çıkabilir. Güçlü çeyrek sonuçları ve makro tarafında olumlu veri akışının devamı durumunda sektör rekor çarpan seviyelerini test edebilir.

Ulaştırma: Ulaştırma sektöründe birinci çeyreklerde iyi performans konjonktür gereği çok fazla beklenmez. 2023 yılında birinci çeyreğin deprem vergisine rağmen beklentilerden iyi gelmesi, ikinci çeyreğin ise yukarı yönlü ivmesi üçüncü çeyrek finansalları için umut verici oldu. Turizm sezonunun en aktif olduğu aylar olan Temmuz – Eylül dönemleri ulaştırma sektörünün en çok karlılık yarattığı dönemler olarak ön plana çıkması beklenir. Kurun yukarı gitmesi, yolcu trafik satışlarındaki yukarı yönlü sevi-yeler ve turizm istatistikleri ile ulaştırma tarafından güçlü finansallar beklemekteyiz. Yurt içi tarafta tavan fiyat uygulaması karlılıkları nispeten baskılasa da karlılık bu çeyrekte yurt dışı yolcu trafik sayılarındaki artışın turizmin en güçlü sayıldığı yıl olan 2019’un üstünde olması ile güçlü kalabilir. Son dönemde petrol fiyatlarında artış tren-dinin ve pandemiye ilişkin (eris varyantı) haber akışlarının hisse performansını baskıladığı THYAO ve PGSUS, olumlu üçüncü çeyrek finansallarıyla öne çıkabilir. Yıl başından bu yana paralel trend içerisinde olan hisselerde değerleme çarpanları da yaklaşık aynı seviyelerde bulunuyor. Geçtiğimiz üç aylık dönemde BIST100 endeksinin yaklaşık %10 gerisinde kalan TAVHL de benzer sebeplerle iyi performans sergileyebilir.

Otomotiv: Küresel enflasyon dolayısıyla dövize bağlı fiyatlamalarda yükselme eğilimi, yurt içi enflasyondan korunma iç güdüsü, ikinci el fiyatlarındaki yüksek değerleme, ta-lebin öne çekilmesi ve çip krizinin azalması gibi sebeplerle otomotiv tarafında rekor satışlara şahit olduk. Bu temadan kaynaklı üçüncü çeyrekte de otomotivden güçlü finansallar beklemekteyiz. DOAS, FROTO, TOASO, TTRAK ön plana çıkabilir.

Gıda Perakende: Enflasyondaki yukarı yönlü seyirle indirim marketlerine olan ilgi de arttı. Gıda enflasyonun yukarı gitmesinin etkisi de fiyatlara yansırken, ciro tarafında yu-karı yönlü hareket bekleniyor. BIZIM, cirosunda HORECA (Otel, Restoran ve Kafe) satışlarının yüksek paya sahip olması ve bu sene turizm sezonu ile ilgili olumlu beklen-ti ile öne çıkabilir. BIMAS’ı öne çıkartan ek faktörler ise, marketlerde satılan ürünlerin % 60’dan fazlasının kendi üretimleri olması ve yüksek mağaza ağı. ULKER bahsettiğimiz olumlu sektör gelişmelerinin yanı sıra, TL’nin göreceli değer kazanmasının yabancı para cinsi borçlarından kaynaklanan finansal giderlerini sınırlayacağından güçlü sonuçlar açıklayabilir. Talep esnekliği düşük ürünleri ve doğru fiyatlama politikası ile CCOLA ve AEFES’de bu çeyrekte yakından takip edilecek.

Giyim Perakende: Etkin maliyet yönetimi bu çeyrekte de etkisini gösterecek önemli etkiler arasında yer alıyor. Yükselen enflasyon ve ücret artışları karşısında faaliyet giderlerinin azaltan ve ciro artışını artan oranda esas faaliyet gelirlerine yansıtabilecek pozisyonda olan giyim perakende şirketleri ve ön plana çıkabilir. Yabancı markalara göre fiyatlama ve stok avantajı ile pazar payı kazanan MAVI, talebin öne çekilmesi ile birlikte bilanço döneminde ön plana çıkarabilir.

Çimento: Güçlü büyüme ve kar marjlarının yukarı yönlü ivmesinin devam etmesini bekliyoruz. BOBET, bilanço döneminde ön plana çıkabilir.

Holdingler: Yüksek iştirak karlılıkları ile ALARK, KCHOL ve DOHOL’ün finansalları-nın güçlü gelmesini bekliyoruz.

Enerji: 2023 yılının genelinde konjonktür gereği şirketlerin enerji maliyetlerinin yük-selmesi ile güç transformatörü satan şirketler ve GES anahtar teslim yapan şirketler ön plana çıktı. Enerji ekipmanları tarafında ASTOR üçüncü çeyrekte ön plana çıkabilir.

Kaynak: İnfo Yatırım