2023 1. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

1Ç23 Kar Beklentileri

İlk çeyrek bilanço sezonu, Arçelik’in 19 Nisan tarihindeki finansal sonuçlarını açıklamasıyla başlayacak

  • Borsa İstanbul şirketlerinin konsolide olmayan ilk çeyrek finansallarına ilişkin son gönderim tarihi 2 Mayıs olarak takip edilirken, konsolide finansallar için son gönderim tarihi 10 Mayıs olarak izlenecek. Bankacılık sektöründe ise 10 Mayıs konsolide olmayan, 22 Mayıs ise konsolide finansallar için son gönderim tarihi olacak.
  • Bu hafta takip listemizde yer alan Arçelik’in 19 Nisan tarihinde finansallarını açıklaması ile ilk çeyrek bilanço sezonu başlamış olacak. Bankacılık tarafında ise ilk sonuçlar, 26 Nisan tarihinde Akbank’ın finansallarını açıklaması ile birlikte başlamış olacak.

Bankaların net karında çeyreksel bazda ortalama %42 düşüş tahmin ediyoruz

  • 2023 yılı ilk çeyrekte araştırma kapsamımızda bulunan bankaların toplam net karının, önceki çeyreğe göre %41,9 düşüş, yıllık bazda ise %51,0 yükseliş göstererek 52,2 mlr TL olacağını tahmin ediyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların tümünün net karında çeyreksel bazda düşüş bekliyoruz, bu dönemde Akbank’ın ve İş Bankası’nın bir önceki çeyreğe göre %50,2’lik azalış ile net karı en fazla gerileyen bankalar olacağını öngörüyoruz. Aynı dönemde en az düşüşün ise %5,9 ile TSKB’de görüleceğini öngörüyoruz.
  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların net faiz gelirlerinde 1Ç23’de çeyreksel %41,3 gerileme bekliyoruz. Bu düşüşün temel olarak, TL kredi-mevduat makasındaki dikkat çekici düşüşün yanı sıra TÜFEX tahvillerinin değerlemesinde kullanılan enflasyon tahminindeki aşağı yönlü güncellemeden kaynaklandığını değerlendiriyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan mevduat bankaları arasında, TÜFEX tahvillerinin gelirlerindeki muhasebeleştirme yöntemi farklılığı ve buna bağlı oluşan düşük baz nedeniyle net faiz gelirlerinde en az düşüşün %10,0 ile İş Bankası’nda görüleceğini tahmin ediyoruz. 1Ç23’de bankaların net karını olumsuz etkilemesini öngördüğümüz diğer önemli faktör ise, tek seferlik giderlerin yanı sıra enflasyonist ortamın etkisiyle artmasını beklediğimiz faaliyet giderleri olacak. Bu dönemde bankaların faaliyet giderlerinde ortalama %36,4 artış bekliyoruz.
  • 1Ç23 döneminde büyüme performansına bakıldığında ise, bankaların mevduat hacmindeki güçlü artış devam ederken, kredilerde ise büyüme hızı önceki çeyreğe göre bir miktar azaldı. Böylece bankaların TL kredi-mevduat oranlarındaki azalış sürdü. Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 1Ç’de toplam kredi hacminde %10,7, mevduat büyüklüğünde ise %14,8 artış tahmin ediyoruz. Büyümede hem kredi hem de mevduat tarafında bu dönemde en yüksek artışın Halk Bankası’nda olacağını değerlendiriyoruz.

Araştırma Kapsamımızdaki Bankalara Yönelik Öngörülerimiz

Finans dışı şirketlerde otomotiv ve çimento sektörü net karlılıkta öne çıkıyor

  • Takip listemizde yer alan banka dışı şirketlerin satış gelirlerinde 1Ç23 döneminde yıllık %75 artış öngörürken, bu şirketlerinde FAVÖK büyümesini yıllık %38 hesaplıyoruz. Net kar büyümesinin ise yıllık %22 seviyelerinde kalmasını bekliyoruz.
  • 1Ç23 döneminde öne çekilen talep ve bulunabilirliğe bağlı güçlü satış performanslarının desteğinde Doğuş Otomotiv, Tofaş, Ford Otosan ve Türk Traktör’ün net karının yıllık bazda önemli büyümeler kaydetmesini bekliyoruz. Enerji maliyetlerindeki gerileme ve talebe bağlı olarak Akçansa ve Çimsa, net karlılığı güçlü büyüme kaydedecek şirketler arasında yer almaktadır. Bu şirketlerin dışında havacılık sektöründe Türk Hava Yolları, GYO sektöründe Torunlar GYO, holdinglerden Koç Holding ile birlikte Telekom sektöründe Turkcell’in net kar büyümesinin güçlü olacağı görüşündeyiz.
  • Bu çeyrekte yine demir çelik sektöründe Erdemir ve Kardemir’in net karında yine önemli ölçüde gerileme beklerken, gıda perakende sektörü şirketlerinden Bizim Toptan’ın bu çeyrekte zarar açıklayacağını öngörmekteyiz.

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Kaynak: Vakıf Yatırım