2022 Şubat Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Ocak ayının ikinci yarısından itibaren Fed’e ilişkin sıkılaşma beklentileri küresel risk iştahı ve piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. Fed’in ocak ayı toplantısında beklenenden daha şahin bir tavır ortaya koyması, Fed’e ilişkin endişeleri gündemde tutmaya devam ediyor. Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler ve bölgedeki jeopolitik riskler de piyasaların odağındaki yerini korumaktadır. Şubat ayının ilk haftasına küresel risk iştahı bir miktar toparlanma çabası ile başlarken, ABD borsaları öncülüğündeki yükselişin devamlılığı yakından takip edilecektir. Bu hafta yurt içinde enflasyon, küresel çapta ise ECB ve BoE faiz kararı ile ABD’deki tarım dışı istihdam rakamları önemli olacak iken ay boyunca enflasyon gelişmeleri ve merkez bankalarının yönlendirmeleri fiyatlamaları şekillendirecektir.

Piyasalarda Son Durum

Fed’e ilişkin artış kaydeden sıkılaşma endişeleri ile Rusya – Ukrayna arasında devam eden gerilimin jeopolitik riskleri gündemde tutmasına bağlı olarak ocak ayının özelikle ikinci yarısında küresel risk iştahının zayıflama kaydettiği görüldü. Sıkılaşma endişeleri ve jeopolitik gelişmelerle zayıflayan risk iştahı ayın ikinci yarısında Borsa İstanbul üzerinde de etkili oldu. Ocak ayının ilk bölümünde yukarı yönlü güçlü bir seyrin izlendiği BIST-100 Endeksi’nde ayın ikinci yarısında dalgalı ve zaman zaman satıcılı bir fiyatlama yaşandı. BIST-100 Endeksi ayın ilk yarısında etkili olan güçlü alımlarla ocak ayını %7,84 oranında yükselişle 2.003,20 puandan tamamlarken, denge arayışının etkili olduğu Dolar/TL kuru ocak ayını %0,58 oranında sınırlı bir düşüşle 13,3257 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Küresel piyasalarda, salgın kaynaklı endişeler azalmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda, Omicron varyantı nedeniyle ABD ve Avrupa’da vaka sayılarında rekor artışlar dikkat çekerken, yine de ülkelerin tedbirlerini koruması ve ek doz aşıların yapılmasıyla, panik havasının önüne geçildi. Yeni aya başlarken, salgının seyri izlenecektir ancak eskisi gibi piyasalar üzerinde bir baskı yaratması beklenmiyor. Yeni varyant ihtimalleri konuşulsa bile artık bu endişelerin hafiflediği görülüyor. Son günlerde, jeopolitik riskler nedeniyle piyasalarda kararsız seyirler hakim. Ukrayna-Rusya arasındaki gelişmeler ve ABD’nin Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar uygulanacağına dair açıklamaları, piyasaları baskılıyor. Hala bir sonuca varılamadı ve bu ay içinde Rusya – Ukrayna ile ilgili haber akışlarının ön planda kalması beklenebilir. Tansiyonun daha da artması durumunda küresel piyasalarda risk iştahının zayıflamasına yol açabilir. Şubat ayında, Fed’in toplantısı bulunmuyor. En son ocak ayında yapılan toplantıda, faiz artışına dair verdikleri mesajlar sonrası piyasada kısa vadede Fed belirsizliği kalkmış oldu.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AYGAZ, DEVA, ENKAI, ISCTR, HEKTS, TMSN

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu