2022 Haziran Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Son günlerde küresel risk iştahındaki ve riskli varlıklarda toparlanma eğilimi öne çıkıyor. Bu hususta 25 Mayıs’ta açıklanan FOMC toplantı tutanaklarının korkulan kadar şahin olmaması ve Fed’in haziran ve temmuz aylarında 50 baz puan faiz artırımına gittikten sonra veri odaklı bir yaklaşım izleyeceğine dair güç kazanan beklentiler risk iştahını destekledi. Ayrıca Çin’de son günlerde açıklanan vaka sayılarının son üç ayın en düşük seviyelerine gerilemesi ve büyük şehirlerdeki kısıtlamaların gevşetilmesine bağlı olarak büyüme kaynaklı endişelerin de yatışması risk iştahını destekleyen bir diğer etken oldu. En önemli risk başlığı olarak küresel çapta yüksek enflasyon ve bu taraftaki yukarı yönlü riskler yer almaktadır.

Piyasalarda Son Durum

Nisan ayının son bölümünden mayıs ayının son bölümüne kadar yurt dışındaki risk başlıklarının etkisiyle satışların gündeme geldiği BIST-100 Endeksi’nde zayıf bir görünüm etkili oldu. Ancak mayıs ayının son bölümünde küresel risk iştahındaki toparlanma ile endekste önemli direnç seviyelerinin aşılmasına bağlı olarak BIST100’de alımlar tekrar güç kazandı ve teknik görünüm iyileşme kaydetti. Mayıs ayı içerisinde aynı zamanda kur cephesinde yaşanan yükselişler de dikkat çekti. İlerleyen süreçte yurt içindeki gelişmelerin yanında küresel çaptaki risk başlıkları ve risk iştahının izleyeceği seyir TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olacaktır. BIST-100 Endeksi mayıs ayını %4,80 oranında yükselişle 2.547,09 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru mayıs ayını %10,45 oranında yükselişle 16,4034 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Yeni ayda, merkez bankalarının faiz kararları yakından izlenecek. Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Lagarde, bu yılın üçüncü çeyreği itibariyle negatif faizden pozitif faize geçileceğini belirttikten sonra bu beklentiler piyasalarda fiyatlara yansıtıldı. ECB’nin 9 Haziran günü toplantısı bulunuyor. Bu toplantıda faiz konusunda bir aksiyon beklenmezken, faizle ilgili verilecek mesajlar, temmuz toplantısına dair beklentilerin şekillenmesini destekleyebilir. 14-15 Haziran tarihlerinde Fed toplantısı izlenecek. Fed, mart ve mayıs ayındaki toplantılarında sırasıyla 25 BP ve 50 BP faiz artışlarını gerçekleştirdi. Haziran toplantısı içinde beklentiler 50 BP’lık faiz artışına gidileceği yönünde. Fed’in atacağı adım ve özellikle temmuz toplantısı sonrasında nasıl bir yol izleyeceğine dair vereceği mesajlar, önemli olabilir. Fed ile ilgili eylül ayında faizde frene basabilir şeklinde haberlerde bulunurken, Fed’in bununla ilgili söylemleri, bu beklentileri değiştirebilir. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim sürüyor. En son Avrupa Birliği, Rusya’ya petrol ambargosu konusunda yeni yaptırım paketi açıkladı. Haziran ayında savaş devam ettikçe yeni yaptırım riskleri de masada olacaktır. Yurt içinde TCMB’nin faiz kararı 23 Haziran tarihinde takip edilecek. Merkez, sene başından bu yana mevcut politikasını korumaya devam ediyor.

Aylık Hisse Önerileri

Bu ay teknik takibimizdeki hisseler: AKBNK, ASELS, DOAS, VESTL

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu