2022 Eylül Strateji Raporu / Gedik Yatırım

Aylık Strateji Raporu

Başlarken

Fed Başkanı Powell’ın Jackson Hole’deki konuşması sonrasında Fed’in agresif sıkılaşma adımlarını sürdüreceğine dair güç kazanan beklentiler, diğer merkez bankalarının da agresif sıkılaşma eğilimlerini sürdüreceğine ilişkin değerlendirmeler, Avrupa’daki enerji krizi ve başta Euro Bölgesi olmak üzere artan resesyon endişeleri ana risk başlıkları olarak karşımıza çıkmaktadır. Son dönemde yeniden artış kaydeden resesyon korkuları ve öne çıkan risk başlıkları hisse senedi piyasalarına satış getirirken, tahvil faizlerindeki yükselişlerin etkili olduğu, doların küresel çapta güvenli liman talebiyle değer kazandığı, endüstriyel metallerin ekonomik zayıflama beklentileriyle düşüş kaydettiği görülmektedir. Rusya’nın gaz akışını azaltmasıyla Avrupa’da ciddi şekilde hissedilen enerji krizinin ilerleyen süreçte Rusya’nın gaz akışını daha da kısması ve kış aylarının gelmesiyle birlikte derinleşeceğinden endişe edilmektedir.

Piyasalarda Son Durum

Temmuz ayının ikinci yarısından ağustos ayının son bölümüne kadar küresel risk iştahı ve piyasalarda toparlanma çabası etkili olurken, ağustos ayının son bölümünde risk başlıklarının yeniden ön plana çıkması risk iştahı ve piyasalar üzerinde baskı oluşturdu. BIST-100 Endeksi ise ağustos ayında güçlü gelen finansal sonuçlardan aldığı destekle yurt dışına kıyasla pozitif ayrışarak güçlü bir yükseliş kaydetti. Son dönemde yurt dışındaki zayıflamaya karşın bankacılık sektöründe etkili olan güçlü alımlarla endeks zirve yenilemelerini sürdürdü. Ağustos ayı genelinde etkili olan güçlü alımlarla BIST-100 Endeksi ağustos ayını %22,33 oranında tarihi bir değer kazanımıyla 3.171,28 puandan tamamlarken, Dolar/TL kuru ağustos ayını %1,54 oranında yükselişle 18,1900 seviyesinden kapattı.

Yeni Ayda Piyasaları Bekleyenler

Eylül ayının gündemlerinden biri de merkez bankalarının faiz kararları olarak görülüyor. 08 Eylül Avrupa Merkez Bankası(ECB), 15 Eylül İngiltere Merkez Bankası(BoE) ve 21 Eylül Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz kararları açıklanacak. Üç majör merkez bankası için bu ayki toplantılarında da faiz artışına devam etmeleri bekleniyor. Aralarında en önemlisi Fed toplantısı olarak bulunuyor. Fed’in bu ayki toplantısında 50 veya 75 baz puanlık ihtimaller hala masada ve toplantıya kadar istihdam ve enflasyon verilerinin seyri, bu beklentileri şekillendirecektir. Bir diğer yandan, İran nükleer anlaşma görüşmeleri ön planda kalmaya devam edecektir. Görüşmelerde ilerleme kaydedilmesine karşın ABD, İran’ın cevabını pek yapıcı bulmadığını açıkladı. Bu durumda, görüşmelerin bu ayda sürmesine ve gelecek açıklamaların petrol fiyatlarının seyrinde etkili olabileceğini gösteriyor. 05 Eylül günü OPEC+ grubunun aylık toplantısı olacak. Yurt içinde, TCMB’nin faiz kararı 22 Eylül günü takip edilecek. Fed toplantısı sonrası Merkez kararını açıklayacak.

Aylık Hisse Önerileri

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Gedik Yatırım Aylık Strateji Raporu