2022 4. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Vakıf Yatırım

4Ç22 Kar Beklentileri

Yılın son çeyreğine ilişkin finansallar 25 Ocak tarihinden itibaren gelmeye başlayacak

  • Takip listemizde yer alan Borsa İstanbul şirketlerinin yılın son çeyreğine ilişkin finansalları, 25 Ocak tarihinde Arçelik’in finansal sonuçlarını paylaşması ile birlikte açıklanmaya başlayacak. 4Ç22 dönemine ilişkin sanayi, banka ve sigorta şirketlerinin konsolide olmayan finansalları için son gönderim tarihi 1 Mart olarak izlenirken, konsolide sonuçlar için ise 13 Mart tarihini takip edeceğiz.
  • Bankacılık sektöründe son çeyreğe ilişkin ilk sonuçlar 31 Ocak tarihinde Akbank’ın finansallarını açıklaması ile gelecek olup, sigorta şirketlerinde de 31 Ocak tarihinde Aksigorta’nın sonuçları takip edilecek.

Bankaların karlılık görünümündeki olumlu seyir devam edecek

  • Araştırma kapsamımızda bulunan bankaların 2022 yılının son çeyreğinde toplam net karının, bir önceki çeyreğe göre %16,3, yıllık bazda ise %316,0 artış göstererek 82,8 mlr TL düzeyinde oluşacağını öngörüyoruz. 4Ç22’de çeyreksel bazda takibimizdeki tüm bankaların karında artış bekliyoruz. Araştırma kapsamımızda bulunan bankalar arasında, 4Ç22 iştirak gelirlerinin kuvvetli katkısı ile İş Bankası’nın bir önceki çeyreğe göre %31,5 yükseliş ile net karını en fazla artıran banka olacağını öngörüyoruz. Bunu çeyreksel bazda %27,3 net kar artışı ile Halk Bankası’nın izleyeceğini değerlendiriyoruz.
  • 2022 dördüncü çeyrekte bankaların TL tarafta kredi ve mevduat büyümesi güçlü seyretmeye devam edecek.  Bu dönemde takibimizde bulunan bankaların toplam kredi hacminde bir önceki çeyreğe göre %10,7, toplam mevduat hacminde ise %11,0 büyüme olacağını tahmin ediyoruz.
  • 4Ç22’de bankaların daralan kredi-mevduat makasına rağmen TÜFE’ye endeksli menkul kıymet gelirlerindeki güçlü katkının sürmesini bekliyoruz. Böylece takibimizdeki bankaların toplam net faiz gelirlerinin bir önceki çeyreğe göre %16,5 yükseliş göstereceğini tahmin ediyoruz, ayrıca komisyon gelirlerinde ise %17,8 artış olacağını değerlendiriyoruz. Diğer taraftan, mevsimsellik faktörü ve önden yüklemeli karşılık ayrılması nedeniyle bankaların faaliyet giderlerindeki artış (ç/ç:+%24,4) bu çeyrek net karlılıklarındaki yükselişi baskılayan en önemli nedenler arasında olacağını düşünüyoruz.

GYO sektöründe bu çeyrekte değerleme farklarına bağlı olarak güçlü kar rakamları göreceğiz

  • 4Ç22 döneminde takip listemizdeki banka dışı şirketlerin satış gelirlerinin yıllık %94, FAVÖK’ünün %83 ve net karının ise yıllık %106 yükseliş göstermesini bekliyoruz.
  • Bu çeyrekte özellikle değerleme farklarına bağlı olarak Torunlar GYO ve İş GYO’nun önemli net kar büyümesi kaydetmesini bekliyoruz. Nispeten düşük sezon olmasına rağmen normalleşen trafik verilerinin desteğinde Türk Hava Yolları ve Pegasus’un güçlü kar açıklamasını bekliyoruz. İştiraklerinin güçlü karlılık büyümelerine bağlı olarak Koç Holding ve Sabancı Holding’in güçlü kar büyümesi açıklamasını beklerken, gıda perakende sektörü şirketlerinden BİM ve Migros, otomotiv şirketlerinden Ford Otosan, Doğuş Otomotiv ve Tofaş’ın karlılık performanslarının yine güçlü seyredeceğini öngörüyoruz.
  • Geçtiğimiz dönemlere paralel bu çeyrekte de demir çelik sektörü şirketlerinden Kardemir ve Erdemir’in, dayanıklı tüketim sektöründe Arçelik ve Vestel Elektronik’in nispeten daha zayıf kar büyümeleri kaydetmesini bekliyoruz.

Araştırma Kapsamımızdaki Bankalara Yönelik Öngörülerimiz

Araştırma Kapsamımızdaki Finans Dışı Şirketlere Yönelik Öngörülerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Vakıf Yatırım