2022 3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Ak Yatırım – (18.10.2022)

3Ç22 Kar Beklentileri

Üçüncü çeyrek kârlarında güçlü seyir korundu

Araştırma kapsamımızdaki bankalarda 3Ç22 net kâr toplamının önceki çeyreğe göre %12 artış göstermesini bekliyoruz. Fonlama maliyetinin artışı çekirdek net faiz marjını baskılarken, bankaların enflasyon öngörülerini 3Ç22’de 20-25 puan arttırması TÜFE tahvil geliri açısından kâra destek verdi. Diğer taraftan sorunlu kredi intikalleri düşük kalmasına rağmen, bankaların önümüzdeki dönemin risklerini dikkate alarak karşılık oranlarını artırması ve/veya serbest karşılık ayırması enflasyona bağlı kâr artışının sınırlı kalmasını sağladı. Komisyon gelirleri güçlü eğilimini korurken, maaşlarda yapılan enflasyon düzeltmeleri ve emekli maaş mevduat promosyonları faaliyet giderlerinde daha yüksek bir artış ivmesi getirdi.

Banka dışı şirketlerde ise önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirlerinde %156, FAVÖK’te %164 ve net kârda %191 civarı artışlar bekliyoruz. Sanayi tarafındaki eğilimlere baktığımızda şirketlerde kur ve enflasyonun da desteklediği güçlü ciro ve kâr ivmesinin üçüncü çeyrekte de korunduğu dikkat çekiyor. Olumlu tarafta hava yolu, enerji, sağlık hizmetleri ve gıda perakende sektörlerindeki şirketlerde daha önceki raporlarımızda dikkat çektiğimiz güçlü seyir daha belirgin. Bununla birlikte enerji fiyat artışlarının tetiklediği Euro bölgesindeki durgunluk endişeleri, eurodaki değer kaybı ve hane halkı alım gücündeki zayıflama gibi faktörlerin gelecek çeyrekten itibaren ihracatçı şirketlerin performansını ve hane halkının dayanıklı tüketim talebini olumsuz etkileyeceğine dair işaretler var. Tarife yenilemelerinin enflasyonu gecikmeli ve kısmi takip ettiği telekom şirketlerinde de zayıf seyir sürüyor.

Banka kâr artışlarında Garanti, Yapı Kredi ve Halkbank öne çıkarken, yüklü serbest karşılıklar nedeniyle Vakıfbank ve Albaraka’nın kârlarında gerileme ve TSKB’nin kârında sınırlı artış bekliyoruz. İş Bankası’nda ise muhasebe yöntemi nedeniyle sınırlı miktarda TÜFE tahvil geliri katkısı ve ilk altı aya göre belirgin karşılık gideri nedeniyle net kâr artışının sınırlı kalmasını bekliyoruz. Şirketler tarafta Pegasus, Türk Hava Yolları, Migros, Şok Marketler, Mavi, Anadolu Efes, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Tofas Oto, Şişe Cam, Kervan Gıda, Yataş, Aydem ve Galata Wind güçlü kârları ile dikkat çekiyor. Buna karşılık Arçelik ve Türk Telekom kârında düşüş; Turkcell, Tekfen ve Vestel Beyaz zayıf kâr artışları ve Ülker (düşük bazdan kaynaklı kâr artışına rağmen) devam eden zayıf kârlılığı ile dikkat çekiyor.

3Ç22 bilanço dönemi 18 Ekim’de Kalekim ile başlıyor. Bunu takiben Arçelik 21 Ekim’de, Akbank, TAV, Tekfen, Tofaş Oto ve Türk Traktör 26 Ekim’de sonuçlarını açıklayacak. Bankalar tarafında 27 Ekim’de Garanti ve 31 Ekim’de Yapı Kredi sonuç açıklayacak. Coca Cola’nın da sonuçlarını 31 Ekim’de açıklamasını bekliyoruz. En son bildirim tarihi bankalarda solo ve banka dışı şirketlerde konsolide sonuçlar için 9 Kasım olarak duyuruldu.

BANKALAR

BANKADIŞI

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Ak Yatırım