2022 1. Çeyrek Bilanço Tahminleri / İnfo Yatırım

1Ç22 Sonuçlarını Güçlü Bekliyoruz

2022 yılının birinci çeyrek bilanço döneminin 21 Nisan’da Türk Traktör ile başlaması bekleniyor. Konsolide olmayan bilançoların son gönderim tarihi 5 Mayıs, Konsolide bilançoların son gönderim tarihi ise 10 Mayıs olarak belirlendi. 1Ç22 bilanço döneminin güçlü geçmesini bekliyoruz.

Geçen yılın son çeyreğinde hızla yükselen döviz kurlarının öncelikli olarak olumlu etkilerinin şirket ve banka sonuçlarına yansıdığı bir bilanço dönemini geride bıraktık. Sanayi tarafında kur artışı etkisi cirolara daha hızla yansırken, stoklardan yapılan satışlar esas faaliyet karlılıklarını yüksek tutmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu çeyrekte de özellikle satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen, ihracatı güçlü ve döviz açık pozisyonları pozitif olan şirketlerin bu bilanço döneminde de ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Diğer temalar ise enflasyon ve Rusya – Ukrayna riskinden kaynaklı fiyat hareketleri.

1. Çeyrek sonuçlarının güçlü gelmesini beklediğimiz başlıca sektörler, Bankacılık, Demir Çelik, Petrokimya, Enerji ve Gıda Perakende.

Aşağıda sektörler bazında 1Ç sonuçları hakkında özet görüşlerimizi bulabilirsiniz.

Bankacılık Sektörü – Bankalar 4Ç21’in dalgalı makroekonomik ortamından pozitif etkilenen sektör olarak ön plana çıkmıştı. Endeksin dip seviyelerden tekrar yükseliş trendine geçmesinde bu bilanço dönemi ve bankacılık sektörü etkili olmuştu. Komisyon gelirlerindeki artış, özsermaye karlılığı ve yüksek enflasyon kaynaklı olarak TÜFE endeksli bono getirileri bilançoları olumlu etkilemişti. Bu dönemde BDDK’nın da aylık bazda yayımladığı veriler ve TÜFE’ye endeksli borçlanma araçlarındaki gelirleri dikkate alarak bankacılık sektörü bilançolarının birinci çeyrekte de güçlü gelmesini bekliyoruz. Başlıca öne çıkardığımız bankalar AKBNK, GARAN, YKBNK ve SISE’nin net kara güçlü katkısı sebebiyle ISCTR. Döviz mevduatlarından TL’ye geçişte ZK’lardan komisyon alınması gibi regülasyon değişikliklerinin devam edip etmeyeceği, kur şoku sebebiyle döviz kredilerle ilgili karşılıkların nasıl gelişeceği ve enflasyon korumalı ürünlerin geliştirilmesi konuları bankalara ileriki dönemde baskı oluşturabilir.

Gıda Perakende Sektörü – Gıda perakende tarafında Rekabet Kurumu tarafından geçen çeyrekte verilen cezanın karşılık ayrılması ile gıda perakendeden baskının kalktığını ve enflasyonist ortamda hane halkı harcama kalemleri yüksek olan sektör gruplarından olan gıda perakendenin bu çeyrekte ön plana çıkmasını bekliyoruz. Pay bazında BIMAS’ı ön plana çıkarıyoruz. Yüksek seyreden gıda enflasyonu şirketin cirosuna olumlu yansıyacaktır. Ancak önümüzdeki çeyreklik görünüm için Rekabet Kurumu’nun yürüttüğü yeni soruşturma ve bununla ilgili bir ceza gelebileceği olasılığı gıda perakendeyi baskılayabilir.

Demir Çelik – 2022’de normalleşmesi beklenen çelik fiyatları Rusya – Ukrayna jeopolitik gerginliğinden kaynaklı olarak yükselmeye ve ortalamaların çok üzerinde seyretmeye devam etti. EREGL ve KRDMD’nin artan üretim maliyetlerinin 1Ç22’de operasyonel karlılığı önemli ölçüde etkilememesi sebebiyle, yaklaşık %10’un üzerinde ortalama Dolar / TL artışı katkısı sayesinde 1Ç sonuçlarının her iki şirket için de güçlü gelmesini bekliyoruz.

Petrokimya – Etilen – nafta spreadinin yükselerek devam etmesi ve kur etkisiyle PETKM’e pozitif yansıyacağını düşünüyoruz. TUPRS’da artan talep, enerji fiyatlarındaki yükselişle birlikte rafineri marjlarındaki pozitif seyir, iyileşen fiyatlamalar ve kapasite kullanım oranlarının artarak devam etmesi ile güçlü esas faaliyet karlılığı açıklamasını bekliyoruz.

Enerji Sektörü – Rusya – Ukrayna krizi enerji fiyatlarını sertçe yukarı yönlü etiklerken, kur tarafı da yukarı yönlü seyrini sürdürdü. Yükselen doğal gaz fiyatları sonrası 2022 kömür maliyetlerini hedge eden ALARK avantajlı konuma geldi. Doğal gaz çevrim santralleri piyasa takas fiyatlarını da yükseltmeye devam ediyor. Bu bilanço dönemine bu durumun yansımasını bekliyoruz. Bolu Göynük Termik Santrali ile AKSEN de doğal gaza yapılan zamlardan fayda sağladı. Yurt dışından garanti getirili enerji santralleri katkısı ile AKSEN’den güçlü bilanço bekliyoruz.

Telekom Sektörü – Tarife düzeltmeleri enflasyon gerisinde kalırken, personel giderleri, yatırım harcamaları ve yüksek borçluluğa bağlı kur farkı gideri gibi faktörler sebebiyle karlılıkların baskı altında kalmasını bekliyoruz. TCELL göreceli olarak FAVÖK bazında TTKOM’dan daha iyi performans gösterebilecek olsa da her iki şirkette net kar bazında geçen yıl ve geçen çeyreğin altında sonuç açıklayabilirler. Sektörün performansını olumsuz etkileyen bir başka faktör ise TVF satın almasından sonra beklenin aksine stratejik satış yerine TTKOM’da ikincil halka arz düşünülmesi.

Sigorta Sektörü  – Prim üretiminde güçlü seyir korunabilecek olmasına rağmen, enflasyon artışı sebebiyle hasar giderlerinde daha yüksek bir artış faaliyet karlılığını baskılayacak. Ayrıca finansal gelirlerde de düşük faiz seviyesi sebebiyle daha az getiri sağlanacağını düşünüyoruz.

Rapor için tıklayın.

Kaynak: İnfo Yatırım