2021 2. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Halk Yatırım

2021 2. Çeyrek Bilanço Tahminleri

2021 yılı ikinci çeyrek bilanço sezonu, 27 Temmuz tarihinde Tav Havalimanları’nın finansal sonuçlarını açıklamasıyla başlayacak. Bankalar tarafında ise, 28 Temmuz tarihinde Akbank’ın finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Banka dışı şirketlerde bilanço açıklama son tarihleri solo finansallar için 09 Ağustos, konsolide finansallar için de 19 Ağustos olarak belirlendi. Bankalarda ise solo ve konsolide tablolar için son açıklama tarihi 19 Ağustos olarak belirlendi.

2021 yılının ikinci çeyreğinde ortalama bazda Türk Lirası dolar karşısında çeyreklik %13,5, yıllık bazda da %22,2 değer kaybı; euro karşısında da çeyreklik %13,3, yıllık bazda da %33,6 değer kaybı yaşadı. Dönem sonu kapanışı olarak ise, TL dolar karşısında çeyreklik %4,6, yıllık bazda da %27,2 değer kaybı; euro karşısında çeyreklik %6,0, yıllık bazda da %34,5 değer kaybı yaşadı.

Araştırma kapsamımızda olan şirketlerden 2Ç21’de yıllık bazda net karını en çok artırmasını beklediğimiz şirketler Şişecam, Petkim, Ereğli Demir Çelik, Doğuş Otomotiv ve Yataş. Operasyonel tarafta ise, 2Ç21’de yıllık bazda FAVÖK’ünü en çok artırmasını beklediğimiz şirketler; Torunlar GYO, Kardemir, Petkim, Ereğli Demir Çelik ve Tüpraş.

– Petrol&Gaz&Petrokimya: Tüpraş’ın, petrol fiyatlarındaki artış öncülüğünde ciro büyümesini sürdüreceğini; birim ürün fiyatları – ham madde makasındaki iyileşmeye ek olarak stok karının da etkisiyle operasyonel karın güçlü büyüme kaydedeceğini ve geçen yılın aynı döneminin aksine net kar açıklayacağını öngörüyoruz. Aygaz’ın, operasyonel karlılıktaki zayıflığa karşılık geçen senenin aynı döneminin aksine net kar açıklayacağını düşündüğümüz Tüpraş’ın etkisiyle net karının yıllık bazda artış kaydetmesini bekliyoruz. Petkim’in ise yıllık bazda iyileşen etilen-nafta makasının yanı sıra güçlü seyreden satış hacmi ve zayıf TL eşliğinde operasyonel kar ve net karını yıllık bazda güçlü bir şekilde artıracağını tahmin ediyoruz.

– Demir Çelik: Ereğli ve Kardemir’in, olumlu kur etkisi ve yükselen çelik fiyatlarının etkisiyle satış gelirlerinin yıllık bazda güçlü artış kaydedeceğini; çelik-ham madde makasının genişlemesi sonucunda karlılık marjlarında hem çeyreklik hem de yıllık bazda iyileşme olacağını ve FAVÖK’teki artışın satış gelirlerine kıyasla daha güçlü seviyede gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Ayrıca, operasyonel performansta iyileşmenin etkisiyle Kardemir’in geçen yılın aynı dönemin aksine net kar açıklayacağını öngörüyoruz.

– Otomotiv: İhracat ve yurt içi satışlarda gözlenen artış öncülüğünde otomotiv şirketlerinin güçlü finansal sonuçlar açıklamalarını bekliyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde yurt içi satışlar yıllık bazda %51 artış gösterirken, Doğuş Otomotiv’in satışları %110, Tofaş’ın %41 ve Ford Otosan’ın da %31 artış kaydetti. İhracat ise yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %59 artarken, Tofaş ve Ford Otosan’ın ihracat hacmi sırasıyla yıllık bazda %344 ve %38 artış kaydetti.

– Çimento: Çimento şirketlerinin ilk çeyrekte görülen güçlü operasyonel performansını ikinci çeyrekte de sürdürmesini bekliyoruz. Yurt içinde güçlü talebe bağlı olarak artan satış hacmi ve fiyatlar, ihracat tarafında ise kurdaki yükselişin desteği ile güçlü sonuçlar açıklamalarını bekliyoruz. Akçansa’nın güçlü yurt içi talep ve artan satış hacmine ek olarak, fiyat artışının desteğiyle yıllık bazda %51,9 büyüme ile 692 mn TL ciro kaydetmesini beklerken, FAVÖK tarafında ise yıllık %64 artışla 148 mn TL FAVÖK ve %21,4 FAVÖK marjı açıklamasını öngörüyoruz. Net kar tarafında ise Akçansa’nın güçlü operasyonel performansın sonucu olarak yıllık bazda %96 artışla 65 mn TL net kar açıklamasını bekliyoruz. Çimsa’nın yıllık bazda %49 büyüme ile 834 mn TL ciro kaydetmesini beklerken, FAVÖK tarafında yıllık %77,8 artışla 181 mn TL FAVÖK ve %21,7 FAVÖK marjı açıklamasını öngörüyoruz. Operasyonel performanstaki iyileşmeninin de yıllık bazda net karlılığa pozitif yansıyacağını tahmin ediyoruz.

– Gıda Perakendeciliği: Gıda perakendeciliği şirketleri açısından geçen yılın yüksek baz etkisine rağmen yaşanan kapanmalardan dolayı artan ev içi tüketimin etkisiyle güçlü ciro performanslarını sürdürmelerini bekliyoruz. Bim’in yıllık bazda oluşan yüksek baza rağmen, yasaklardan dolayı artan evde tüketimin etkisiyle güçlü ciro performansı sergileyeceğini ve şirketin tüm yıl için %20-25 bandındaki büyüme beklentisinin üst bandında ciro performansı açıklamasını bekliyoruz. FAVÖK marjının ise %8,9 ile yıllık bazda 0,6 puanlık gerilemesini öngörüyoruz. Diğer taraftan, Fas Operasyonlarının %35’inin satışından elde edilen 587 mn TL’lik tek seferlik kazancın teknik düzeltmeler sonrası net kar tarafındaki beklentimizde etkili olabileceğini belirtmek isteriz. Migros’un da aynı şekilde geçen yılın yüksek baz etkisine rağmen, salgın nedeniyle artan kısıtlamalardan dolayı artan ev içi tüketimin etkisiyle güçlü ciro performansını sürdürmesini bekliyoruz. Artan mağaza sayısı ve online kanalın desteğiyle FAVÖK marjının yıllık 0,7 puanlık iyileşme ile %7,7 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Net kar tarafında ise, euro borcunun bulunmamasına karşın, TL borcu kaynaklı yüksek finansman maliyetlerinin karlılığı baskılayacağını düşünüyor ve 41 mn TL net kar açıklamasını öngörüyoruz.

– Şişecam’ın, özellikle düz cam ve cam ambalaj tarafında güçlü talep ortamına bağlı olarak, hem hacim hem de fiyatlama tarafındaki olumlu performansın desteğiyle güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Yıllık bazda %73,7 ciro artışı ve %24,5 FAVÖK marjı kaydetmesini öngörüyoruz. Net kar tarafında da güçlü operasyonel performansın desteğiyle, yıllık bazda güçlü net kar büyümesi öngörüyoruz.

– Telekom: Türk Telekom’un satış gelirlerinin yılın ikinci çeyreğinde sabit genişbant segmentinde devam ettiğini öngördüğümüz güçlü görünüme ek olarak, mobil segmentte gelirlerinde beklediğimiz toparlanma ışığında yıllık bazda %16 artışla 8,07 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. FAVÖK’ün de güçlü operasyonel performansa ek olarak pandemi sürecinin yarattığı maliyet avantajlarının da desteğiyle %20 artışla 3,88 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceği öngörüsüyle FAVÖK marjının 1,7 puanlık artışla %48 seviyesine yükseleceğini öngörüyoruz. Operasyonel olmayan tarafta hedging giderlerinde artırılan koruma düzeyi nedeniyle finansal giderlerin yıllık ve çeyreksel bazda ılımlı artış sergileyeceğini düşünüyoruz. Böylelikle, şirketin net karının, güçlü operasyonel performansın da desteğiyle yıllık bazda %23,4 artışla 1,21 mlr TL seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz. Turkcell’in satış gelirlerinin data talebindeki güçlü görünümün ve 2Ç21’de elde edilen net abone kazanımlarının desteğinde yıllık bazda %18 yükselişle 8,20 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Güçlü operasyonel performansın desteğinde FAVÖK’ün yıllık bazda %18 yükselişle 3,35 mlr TL seviyesinde, FAVÖK marjının yıllık bazda değişim göstermeyerek %40,8 seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Operasyonel olmayan tarafta ise hedging giderlerinde öngördüğümüz ılımlı artışla, net karın önceki yılın aynı dönemine göre %6 artışla 904,1 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.

– GYO: Emlak Konut GYO’nun, bu çeyrekte geçici kabullerin daha sınırlı olması sebebiyle ciroda yıllık bazda %25,6, operasyonel karlılığında da %5,5 gerileme bekliyoruz. Torunlar GYO’nun, Torun Center projesindeki satışların desteğiyle ikinci çeyrekte güçlü ciro performansı açıklayacağını tahmin ediyoruz. Geçen yılın düşük baz etkisiyle, operasyonel karlılığında da önemli oranda iyileşme öngörüyoruz. Net kar tarafında ise, geçen yılın ikinci çeyreğinde açıkladığı 162 mn TL’lik net zarar rakamının aksine 47 mn TL net kar açıklayacağını öngörüyoruz. İş GYO’nun proje teslimlerinin zayıf geçmesi sebebiyle yıllık bazda ciroda %37,4 düşüş öngörürken, yıllık bazda net finansman giderlerindeki artış sebebiyle, net zarar kaydedeceğini tahmin ediyoruz.

– Aselsan’ın satış gelirlerinin yılın ikinci çeyreğinde ihracatlara ağırlık verilmesinin desteğiyle yıllık bazda %38 artışla 3,65 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Operasyonel karlılık cephesinde FAVÖK’ün yıllık bazda %34 artışla 878 mn TL seviyesinde gerçekleşeceğini, FAVÖK marjının yıllık bazda 0,7 puanlık düşüşle %24 seviyesine ılımlı gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Net karın ise, şirketin bu dönemde ertelenmiş vergi gideri kaydedeceği öngörüsüyle yıllık bazda %29 artışla 1,2 mlr TL seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz.

– Otokar’ın satış gelirlerinin yılın ikinci çeyreğinde 8×8 zırhlı araç ihracatı sözlemesine ilişkin devam eden teslimatlar ve ticari araç satışlarının desteğinde yıllık bazda %45 artışla 983 milyon TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. FAVÖK’ün, normalleşme sürecinin etkisiyle pazarlama ve satış giderlerindeki artışlarla önceki yıla göre %7 seviyesinde ılımlı gerileme kaydetmesi sonucunda 187 milyon TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Böylelikle FAVÖK marjının yıllık bazda 11 puan düşüşle %19 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Net karın ise finansal giderlerdeki düşüşün desteğinde önceki yıla göre %21 artış kaydedeceğini ve 181,5 milyon TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Bu çerçevede net kar marjının yıllık bazda 4 puan düşüşle %18,5 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

– Koza Altın’ın üretiminin 2Ç21’de yıllık bazda %8 artışla 65.826 ons seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. TL bazında da altın ons fiyatlarının önceki yılın aynı dönemine göre %33,5 yükseliş kaydetmesiyle satış gelirlerinin yıllık bazda %38 artışla 993 mn TL seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Operasyonel karlılık cephesinde ise nakit maliyetlerin yıllık bazda %56 yükseliş kaydederek 910 dolar/ons seviyesine yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bu bağlamda FAVÖK marjının yıllık bazda 17 puan düşüşle %49 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

– Yataş’ın yurt içinde devam eden güçlü mobilya talebi doğrultusunda ikinci çeyrekte güçlü sonuçlar açıklayacağını öngörüyoruz. Cironun yıllık bazda %117,3 ve FAVÖK’ün ise %93,7 artış kaydetmesini bekliyoruz. Net kar tarafının ise güçlü operasyonel performans ve geçen yılın düşük bazından olumlu etkilenmesini bekliyor, yıllık bazda %352,5 artışla 50 mn TL net kar açıklayacağını tahmin ediyoruz.

– Vestel Elektronik’in özellikle beyaz eşya segmentinde ihracatta gözlenen artış beraberinde FAVÖK ve net kar büyümesini güçlü bir şekilde sürdüreceğini tahmin ediyoruz.

– Tat Gıda’nın, süt ve süt ürünleri segmentinden çıkması ve maliyet baskısı ile zayıf finansal sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. 2Ç21’de, 230 mn TL gelir ve %14,9 FAVÖK marjı tahmin ediyoruz.

Araştırma Kapsamımızdaki Şirketlerin 2Ç21 Finansallarına İlişkin Beklentilerimiz

Rapor için tıklayın.

Kaynak: Halk Yatırım