2018 Piyasa Beklentileri

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç Bloomberg HT’ye yılın ilk 2-3 ayında piyasalarda bir rahatlama olabileceğini kaydetti.

Altınsaç “yılın 2. yarısında seçim gündemi yoğunlaşacak, ABD’de enflasyon gelecek, Avrupa Merkez Bankası’nın muhtemelen varlık alım stratejisi devreye girecek, tüm bunlar bizi biraz zorlayacak. Bu nedenle ilk 2-3 aylık vadede sanki daha ılımlı bir tablo olabilir.” dedi.

Dolar/TL ‘de 2018 yıl sonu beklentisinin 4 civarlarında öngörüldüğünü hatırlatan Altınsaç “TL bu yıl muazzam değer kaybetti, Türk Lirası değerlemelerde en ucuz para birimi. Bunun makro iktisadi sebepleri var ama hepsi iktisadi değil, politik ve jeopolitik gelişmelerden de kaynaklanıyor. Yılbaşında piyasalar iyimser seyrederse ucuz olması nedeniyle TL’ye ilginin olması gerekiyor” dedi.

Altınsaç seçim öncesinde ekonominin destekleneceğine, bu nedenle gelecek yıl yüzde 4.5 civarında büyüme olabileceğine dikkat çekti. Altınsaç enflasyona dair ise “düşüş gerçekleşecek ama yüzde 9.5’in altına bitirmemiz bence çok zor” diye konuştu.

“EN BÜYÜK RİSK ENFLASYON”

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp ise Türkiye ekonomisini gelecek yıl bekleyen en büyük riskin enflasyon olduğunu söyledi.

Demiralp “Büyümeyi bu yıl yüksek rakamla kapatacağız, gelecek yıl bu azalsa da devam edecektir. Seneyi 2 haneli enflasyonla bitirmeyi bekliyoruz, bu yüksek trend sürebilir. Kur düşmediği gibi yukarı yönlü gidiyor, Fed’den daha fazla faiz arttırımı sinyalleri gelecek. Bu şartlar altında Merkez Bankası’nın yapması gereken şey faizleri yükseltmesi. Enflasyon tehdidinin azaltılması için tek yapılması gereken şeyin faiz arttırımı olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Bloomberg HT