2018/3. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Ak Yatırım

3Ç18 Kâr Beklentileri

Artan kur etkisi şirket kârlarında belirleyici olmaya devam etti

Önceki çeyreğin temel dinamiklerini belirleyen faiz ve kur dalgalanmalarının üçüncü çeyrekte daha da arttığını ve bunun özellikle iç piyasaya dönük faaliyet gösteren sektörler, borçlu şirketler ve bankaların finansal sonuçlarında bir miktar olumsuz etki yarattığını gözledik. Diğer taraftan döviz kazanan ve nakit seviyesi yüksek şirketlerin bu etkilerden korunmuş olduğunu düşünüyoruz. Bankalar tarafında ise marjlardaki daralma eğilimi kısmen dövize endeksli tahvil getirilerinin yüksek kalması, kısmen de döviz tarafındaki kredi mevduat getiri makasının bir miktar açılması ile dengelendi. Ancak bankaların artan karşılık ayırma ihtiyacı 3Ç18 kârlarını aşağı yönlü baskılayan en önemli etken oldu.

Finans dışı şirketlerin 3Ç18 net kârlarında yıllık bazda %12,0 daralma öngörüyoruz. Finans dışı şirketlerin kârlarına ilişkin nispeten muhafazakâr kalan kâr tahminlerimiz, dönem içerisinde TL’nin dolara ve avroya karşı yüzde %24 değer kaybetmesi sonucu oluşan kur farkı zararlarından kaynaklanıyor. Buna karşılık şirketlerin esas faaliyetleri dikkate alındığında toplam satışların %54 ve FAVÖK tutarının %61 büyümüş olması çok daha olumlu bir seyre işaret ediyor. Ancak üçüncü çeyrekte ortaya çıkan kur farkı zararları FAVÖK artışını tamamen sıfırlamış görünüyor. Esas faaliyet performansı açısından hızlanan fiyat artışlarının gıda perakendeciliğindeki şirketlerde yüksek ciro ve kârlara imkan sağlamasını, ayrıca döviz cinsinden ya da dövize endeksli gelir elde eden özellikle havayolu, cam (doğalgaz maliyetlerindeki artışa rağmen) sektörlerinin öne çıkmasını bekliyoruz. Diğer taraftan finansal şirketler tarafındaysa GYO’larda şirket bazlı kâr daralmaları dikkat çekerken, bankalar tarafında ise karşılık giderlerindeki artışların belirginleşerek kârları daha fazla baskı altında tutmasını öngörüyoruz.

Şirketlerde 3Ç18 finansal sonuç açıklamaları 22 Ekim Pazartesi günü Bizim Toptan ile başlayıp ardından 24 Ekim’de Akbank ve Turkcell ile devam edecek. Ereğli Demir Çelik, Ford Otosan, Garanti Bankası ve Tekfen Holding 25 Ekim, Arçelik ve TAV ise 26 Ekim tarihinde sonuçlarını açıklayacaklar. Solo ve konsolide finansal tabloların açıklanması için son tarihler ise 30 Ekim ve 9 Kasım olarak belirlendi. Bankalarda da sonuçların açıklanmasının 9 Kasım’a kadar tamamlanmış olacağını tahmin ediyoruz. Yaptığımız tahminlere dayanarak, araştırma kapsamımızdaki şirketlerin 3Ç18’de yıllık %13,0’lük, önceki çeyreğe göre %10,5’lik kâr düşüşü ile toplam 12,9 milyar TL net net kâr açıklamasını bekliyoruz. Çeyrek bazında finans ve finans dışı şirketlerde kâr düşüş beklentilere birbirine yakın görünüyor.

Ak Yatırım tarafından hazırlanan 2018 / 9 Aylık Kâr Tahminleri Raporu için tıklayın.