2018/1. Çeyrek Şirket Kâr Tahminleri / Yatırım Finansman

1Ç18 Kar Tahminleri

1Ç18’de takibimizdeki şirketlerde %8 yıllık net kar büyümesi bekliyoruz

1Ç18 kar dönemi 23 Nisan haftası başlıyor. Sanayi şirketleri konsolide olmayan finansal tablolarını 30 Nisan 2018’e kadar açıklayacaktır. Sanayi şirketleri için konsolide finansallar ve solo banka finansalları için son tarih ise 10 Mayıs 2018. 1Ç18’de takibimizdeki şirketlerde yıllık %8’lik net kar büyümesi beklerken, banka karlarında %4’lük daralma, sanayi şirketi karlarında ise %23 yıllık artış bekliyoruz.

Bankalar: 1Ç18’de net karın çeyreksel %7 artmasını, yıllık %4 daralmasını bekliyoruz

Takip listemizdeki bankaların net karının, karşılık giderindeki düşüş nedeni ile, çeyreksel %7 artmasını öngörüyoruz. Kredi-mevduat faiz makasının genel anlamda, çeyreksel olarak güçlü kalmasını bekliyoruz. Ancak, Tüfeye endeksli bonolarının daha düşük enflasyon beklentiler ile değerlenmesi, net faiz marjlarını olumsuz etkileyemesini bekliyoruz. Swap ile düzeltilmiş net faiz marjında çeyreksel olarak ortalama 37 baz puan daralmasını öngörüyoruz.

Akbank, Garanti ve Yapı Kredi’nin göreceli olarak yıllık bazda daha yüksek kar artışı gerçekleştirmesini bekliyoruz. Akbank ve Yapı Kredi’nin TL kredi-faiz makasında daha iyi bir gelişim görebiliriz. Halkbank’ta ise mevduat maliyetlerinin etkisi ile, faiz makasında daha zayıf performans gerçekleşebilir. Karşılık giderleri artış ve yüksek etkin vergi oranı nedeni ile Vakıfbank’ın net karında düşüş bekliyoruz.

Finans Dışı Şirketler: Yıllık bazda güçlü FAVÖK artışı…

Sanayi şirketleri için 1Ç’de net kar artışının yıllık %23 olmasını beklerken FAVÖK ve satış geliri artışının sırasıyla yıllık bazda %26 ve %22 olmasını bekliyoruz. 1Ç17’deki düşük baz, operasyonel rakamları yukarı iten TL‘deki değer kaybı, güçlü ekonomik büyüme ve artan emtia fiyatları güçlü yıllık büyümenin önde gelen sebepleri olarak sıralanabilir.

Finans dışındaki şirketler arasından, AKSEN, EKGYO, EREGL, FROTO, KRDMD, TAVHL, TKFEN, TRGYO, ZOREN hisselerinin 1Ç18’de yıllık bazda göze çarpan FAVÖK ve net kar artışı göstermesini bekliyoruz. Operasyonel performans bakımından THYAO’da güçlü olmakla birlikte yüksek kur farkı giderleri sebebiyle zarar açıklaması beklenmektedir.

Yatırım Finansman tarafından hazırlanan 2018 / 3 Aylık Kâr Tahminleri Raporu için tıklayın.