2017/1. Çeyrek Bankacılık Kar Tahminleri / Şeker Yatırım

Şeker Yatırım Bankacılık 1Ç17 Kar Tahminleri

Birinci çeyrek güçlü; Yapı Kredi kar artışına liderlik etmekte

Yılın birinci çeyreğinde takip ettiğimiz bankaların toplam net karında bir önceki çeyreğe göre yüzde 35, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 44 artış beklemekteyiz. Temettü etkisi ve Halkbank’ın son çeyrekte ayırdığı ilave karşılık (437mn TL) düzeltilip bakıldığında çeyreksel yüzde 18 yükseliş görülmektedir. Birinci çeyrekte düzeltilmiş karlara göre Yapı Kredi’nin çeyreksel yüzde 53 kar artışıyla rakiplerinin önüne geçeceğini düşünmekteyiz.

Birinci çeyrekte, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirilerinin güçleneceğini düşünüyoruz. Komisyon gelirlerinde yüzde 5 artış öngörürken kredi getirisi/mevduat maliyeti makasının yatay kalacağını beklemekteyiz. Bunların etkisinde, çekirdek gelirlerde yüzde 9 yükseliş öngörmekteyiz. Net faiz marjının bu çeyrek ortalama 16 baz puan genişleyeceğini düşünmekteyiz.

Swap maliyetlerinin yükselmesi ve hacimlerdeki artışla sermaye piyasası zararlarının artacağını, faaliyet giderlerinin ise mevsimsellik etkisinde düşeceğini bekliyoruz. Karşılık giderlerinin, son çeyrek sonrası genel karşılıklardaki normalleşme ve yeni takibe düşen kredilerdeki sınırlı artışla çeyreksel olarak azalacağını düşünüyoruz. Temettü gelirleri ise bazı bankalarda karlılığı destekleyecektir.

Bu raporla, yüzde 11,5 risksiz faiz oranı ve yüzde 5,5 ülke risk primiyle Gordon Büyüme Model’ine göre hesapladığımız 12 aylık hedef fiyatlarımızı modellerimizde yaptığımız değişikliklerle ortalama yüzde 9 artırıyoruz. 2017 ve 2018 kar beklentilerimizi yüzde 7 yükseltiyoruz. Buna göre, 2017 için takibimizdeki bankaların net karında yüzde 23 (önceki beklenti: yüzde 15), 2018 için yüzde 15 büyüme öngörmekteyiz. 2017 kar beklentimiz piyasa beklentisinin yüzde 14 üzerindedir.

Bu raporla, Albaraka için tavsiyemizi SAT’a (önceki: TUT) indirirken, takibimizdeki diğer bankalar için tavsiyelerimizi değiştirmiyoruz. Beğendiğimiz bankalar getiri potansiyellerine göre sırasıyla Vakıfbank, TSKB, Garanti ve İşbankası’dır.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan 2017 / 3 Aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.