2017 4. Çeyrek Sektörel Bilanço Analizi

“Dördüncü Çeyrekte Toplam Kar Bir Önceki Yılın Aynı Dönemine Göre %69,2 Arttı…”

2017 yılının dördüncü çeyreğinde Girişim Ser. Yat. Ort. ve Bankacılık Sektörlerindeki güçlü kar artışını Enerji, Telekom ve Demir Çelik sektörleri takip etmiştir. Girişim Ser. Yat. Ort. sektöründeki kar artışının sebebi, Gözde Girişim’in son çeyrekte borsada işlem görmeyen nitelikteki Şok Marketler hisselerindeki değer artışını finansal tablolarına yansıtmasıdır. Buna ek olarak, Türk Telekom’un 2016 son çeyrekteki yüksek net dönem zararının 2017 son çeyrekte ciddi miktarda azalması toplam karlılığı desteklemiştir. Demir-Çelik sektöründe faaliyet gösteren Ereğli’nin 2017 4. çeyrekte güçlü performans sergilemesi BİST-Tüm’deki kar artışını etkileyen önemli bir faktör olmuştur.

BİST-Tüm’de 2017 dördüncü çeyrek finansallarını açıklamış 305 şirket bulunmaktadır. Buna göre 4Ç2017 yılı ana ortaklık net dönem karı 4Ç2016’ya göre %69,2 artarak 23.059mn TL olmuştur.

BİST-Tüm’deki Sektörlerin Toplam Kar Artışına Etkileri (İlk Beş ve Son Beş)

Kaynak: Borsa İstanbul, Ziraat Yatırım

2017 yılı son çeyrekte en iyi performans sergileyen sektör Girişim Ser. Yat. Ort. olmuştur. Büyük bankaların ise karı 4Ç2016’ya göre %28,4 yükselmiştir. Bu artışta İş Bankası hariç diğer büyük bankaların karlarını artırması etkili olmuştur.

Enerji sektöründe ise toplamda 4Ç2016’daki zararın aksine 4Ç2017’de kar açıklanmıştır. Bu sektörde yer alan Enerjisa ve Aksa Enerji 4Ç2016’daki zarar rakamlarının aksine 4Ç2017’de kar açıklamaları BİST-Tüm’deki kar artışı desteklemiştir.

4Ç2017’de Telekom sektörü, 102,5mn TL görece düşük kar açıklamasına rağmen, 4Ç2016’daki zararın aksine kara geçmesi nedeniyle toplam kar artışına olumlu katkı yapan sektörler arasında ön sıralarda yer almıştır. Demir Çelik, Holdingler ve yeniden değerlemelerin de katkısıyla GYO’lar da sektördeki kar oluşumunda katkı sağlamışlardır.

Sektörel olarak ön plana çıkmasa da Havacılık sektöründe yer alan Pegasus, zarardan kara geçmesine bağlı olarak toplam kar artışına olumlu katkı sağlamıştır.

Diğer taraftan, Havacılık sektörü 2017 yılı 4. çeyrekte Türk Hava Yolları kaynaklı olumlu bir performans sergileyememiştir. THY 4Ç2016’da yüksek kur farkı gelirinin etkisiyle operasyonel olarak zayıf performans sergilemesine karşın 1.299mn TL’lik yüksek kar açıklamıştı. 4Ç2017’de ise bunun tam aksi kur farkı kaynaklı gider oluşması, görece iyi operasyonel performansa karşın, THY’nin zarar açıklamasına neden olmuştur. Ayrıca, petrokimya sektöründe Tüpraş’ın karının yüksek vergi gideri ve düşük operasyonel marjlarla ciddi bir miktarda düşüş kaydetmesi toplam sektör karlılığını olumsuz etkilemiştir.

Sektörel olarak, Emlak Konut ve Akfen GYO’daki olumlu katkılar sebebiyle ön plana çıkan gayrimenkul sektöründe, Torunlar GYO ve İş GYO’nun zayıf kar rakamları toplam BİST-Tüm karını olumsuz yönde etkilemiştir.

Son olarak, perakende sektöründe çeyreksel zarar azalmasına rağmen, Carrefoursa’nın zararında yükseliş gözlemlenmiştir.

FAVÖK Marjları

Aşağıdaki grafikte sektörel bazda 4Ç2017/4Ç2016 FAVÖK marjları verilmiştir. Buna göre, sektörel bazda FAVÖK marjında en yüksek iyileşme Havacılık sektöründe olurken, en fazla düşüşün kaydedildiği sektörler ise sırasıyla Makine ve Çimento sektörleri olmuştur.

Rapor için tıklayın.