2016/1. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Burgan Yatırım

2016 1.Çeyrek Kar Beklentileri: Tatminkâr kâr büyümesi…

 2016’nın ilk çeyreği 4. çeyrek kadar güçlü olmasa da ekonomik faaliyetler anlamında iyi bir çeyrek oldu. Dolayısıyla şirketlerin toplam gelirlerinde tatminkar bir büyüme görmeyi bekliyoruz. Net kar büyümesinde ise bu dönem esas belirleyici unsur, hem TL hem de diğer para birimleri karşısında zayıflayan dolar kuru olacaktır. Geçen yılın aynı çeyreğinde TL’nin dolar ve diğer para birimleri karşısında sert değer kaybı ile belirgin kur farkı zararları oluşmuş ve toplam net karı aşağı çekmişti. Bu dönem ise şirketlerin taşıdıkları döviz cinsi ve fonksiyonel para birimine göre kur etkisi farklılıklar gösterecektir. Toplamda geçen yılın aynı çeyreğine göre bankacılık sektöründe %16, reel sektör hisselerinde ise %24 kar büyümesi tahmin ediyoruz.

 Bankacılık sektöründe artan karşılıklar temettü gelirleri ile dengelenecek… Yüksek seyreden fonlama maliyeti bankaların spread ve marjları üzerinde ilk çeyrekte baskı yaratmaya devam ederken gerileyen swap maliyetleri ve kur farkı giderleriyle net ticari zararda bu çeyrek hatırı sayılır bir iyileşme bekliyoruz. Yapı Kredi, Akbank ve TSKB’nin bir önceki çeyreğe ve geçen yılın aynı çeyreğine göre en iyi kar artışı sağlayacak bankalar olmasını bekliyoruz.

 Reel Sektör: Makul büyüme, yüksek baz etkisi ve zayıf dolar temel belirleyiciler…

 Bu çeyrek TL dolar karşısında %2.55 değer kazanırken Euro karşısında hafif bir değer kaybı söz konusu. Diğer taraftan dolar Yen karşısında %7.15, Euro karşısında ise %3.6 değer kaybetti.

 Dolar cinsinden borçlu şirketler Anadolu Efes, Akenerji, Aksa Enerji ve Coca-Cola İçecek bu dönem zayıf dolardan olumlu etkilenecek hisseler iken Migros, Erdemir, Türk Hava Yolları ve Pegasus güçlenen Euro ve Yen’den olumsuz etkilenecek şirketlerdir.

 Bu çeyrek kar artışında öne çıkmasını beklediğimiz şirketler: Tekfen, Tüpraş, BİM ve Anadolu Cam…

 Yılın 1. çeyreği mevsimsel olarak gübre üreticileri için iyi bir çeyrektir. İlave olarak Tekfen’in gübre sektöründe yeni yatırımlarının devreye girmesinin büyüme üzerinde bu çeyrekten itibaren olumlu katkılarını görmeye başlayacağız. Tüpraş’ta geçen yılın ilk çeyreğinde henüz devrede olmayan RUP yatırımının yıllık büyümeye olumlu katkısı kar büyümesinde esas etken olacaktır. BİM’in güçlü büyüme trendini bu çeyrekte de devam ettirmesini beklerken Anadolu Cam’daki yüksek kar büyümesi, kısmen esas faaliyet karındaki artış ile ama daha büyük ölçüde varlık satışı ile elde edilen bir defaya mahsus gelir ile izah edilebilir.

 Turkcell de bu dönem yüksek esas faaliyet karı ve net kar büyümesi beklediğimiz şirketlerden. Turkcell’deki büyümenin ağırlıklı olarak geçen senenin düşük baz etkisinden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

 Arçelik ve Ford Otosan esas faaliyet karlarında güçlü performans beklediğimiz şirketler. Ancak geçen yıl net karı destekleyen vergi gelirleri bu dönem olmayacağı için her iki şirketin de net kar büyümesi sınırlı olacaktır.

 Havayolu şirketleri bu dönemin en zayıf bilançoları olmaya aday… Hem THY hem de Pegasus’un bu çeyrekte zarar açıklamasını bekliyoruz. Bu dönem hem faaliyet karları yönünden zayıf bir çeyrek hem de her iki şirketin de kur hareketlerinden olumsuz etkilendiği bir dönem oldu.

 Son dönemde Çin’den gelen açıklamalarla hızla toparlanan fiyatların Erdemir’in 1. çeyrek bilançoları üzerinde olumlu bir etkisi olmayacak. Aksine 1. çeyrek ürün ve girdi fiyatları arasındaki makasın daralmaya devam ettiği bir dönem oldu. Dolayısıyla Erdemir’in ilk çeyrek FAVÖK’ünün son dönemlerin en zayıf seviyelerinden biri olacağını tahmin ediyoruz.

 Son olarak Doğuş Otomotiv de bu çeyrek kar büyümesinin zayıf olacağını tahmin ettiğimiz şirketlerden biri. Buradaki en önemli etken ise geçen yılın ilk çeyreğinin olağanüstü güçlü bir çeyrek oluşudur.

2016-1-ceyrek-bilanco-karlari