2016 1. Çeyrek Bilançolarının Değerlendirmesi / Burgan Yatırım – (12.05.2016)

Bankalar beklentilerden daha iyi, Reel sektör şirketleri beklentilerin gerisinde kaldı….

 Araştırma kapsamımızdaki şirketler 2016’nın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplamda %15 net kar büyümesi sağladı. Büyümeye %22 büyüme ile bankacılık sektörü en önemli katkıyı sağladı. Aynı dönemde reel sektör şirketlerinin karları ise %5 daralarak beklentilerin %17 gerisinde kaldı. Bu görece zayıf performansta belirleyici iki şirket Tüpraş ve THY oldu.

 Bankacılık sektöründe güçlü performans… Bankacılık sektöründe faiz marjı bir önceki çeyreğe kıyasla biraz daralırken, faaliyet giderlerindeki düşüş ve daha önce ayrılan bazı karşılıkların gelir yazılması, güçlü performansa destek oldu. Garanti ve Vakıfbank beklentilerin üstünde kar performansı ile dikkat çekerken; Yapı Kredi, Garanti, Akbank ve TSKB hem bir önceki çeyreğe kıyasla hem de geçen yılın aynı dönemine göre karını önemli oranda arttıran bankalar oldu.

 Reel sektörde tablo karışık…. Reel sektör şirketlerinin yılın ilk çeyreğinde toplam cirolarını %9 gibi makul bir oranda artırdığını ancak esas faaliyet karlılığında biraz geride kaldıklarını görüyoruz. Söz konusu dönemde toplam FAVOK %3 geriledi ve beklentilerin biraz gerisinde kaldı.

 Araştırma kapsamımız dâhilindeki şirketler arasında Tüpraş ve THY finansal sonuçları en zayıf iki şirketi oldu. Elektrik şirketleri esas faaliyet karlılıklarında kayda değer bir toparlanma elde ederken net kar olarak beklentileri karşılayamadı. Coca Cola İçecek, T. Telekom, Pegasus, Erdemir ve Migros çeyreğin diğer zayıf sonuçları olarak sıralanabilir.

 Bu dönemin en parlak sonuçları ise Tekfen, Ulker ve Enka’dan geldi. Bu üç şirket hem esas faaliyet hem de net kar performansları ile analistleri pozitif yönde şaşırttı. Sektörel olarak baktığımızda, çimento sektörü, tarımla ilintili şirketlerin (gübre ve traktör) genel olarak başarılı bir kar artışı sağladıklarını söyleyebiliriz. Otomotiv sektöründe ise yüksek baz etkisine rağmen sonuçların tahminlerin üstünde ve tatminkar olduğu görülüyor.

 Türk Traktör, Petkim, Otokar, Pınar Et, Selçuk Ecza, Kordsa ve Hektaş da dönemin dikkat çeken güçlü sonuçları arasında sıralanabilir.

Burgan Yatırım Araştırma