2015/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / TEB Yatırım

2015 üçüncü çeyreğinde döviz TL’ye göre %13 değer kazandı, bu da döviz pozisyonunu hedge etmeyen banka dışı şirketleri oldukça olumsuz etkiledi.

TL’deki sert değer kaybı ile birlikte 2 yıllık gösterge faiz de 180 baz puan artışla %11,6 seviyesine yükseldi, dolayısıyla menkul kıymet mark-to-market zararları, yüksek swap maliyetleri ve düşen TL spreadleri nedeniyle banka karları olumsuz etkilendi. Bankalar bilançolarında açık döviz pozisyonu tutmasa da, TL’nin zayıflamasıyla birlikte döviz kredileri karşılıklarının TL cinsinden artması ve sermaye yeterlilik rasyosunun gerilemesi sebebiyle kurlardaki hareketten etkilendiler.

BEKLENTIMIZE GÖRE, 3Ç15’TE BANKALARIN NET KARI 3Ç14’E GÖRE %12,5 GERILERKEN DÖVIZ CINSI BORÇLAR NEDENIYLE BANKA DIŞI ŞIRKETLERIN NET KARININ %23 GERILEDIĞINI GÖREBILIRIZ. Ancak banka dışı şirketler operasyonel olarak daha iyi tablo sergileyeceklerdir; banka dışı şirketlerin FAVÖK’ünün bu çeyrekte ortalama %13 artmasını, bankaların ise operasyonel kazançlarının %5,4 gerilemesini bekliyoruz. EBITDA artışının ana nedeni ise döviz etkisi. TÜPRAŞ, TAV VE THY GIBI DÖVIZ AĞIRLIKLI OPERASYONLARI OLAN ŞIRKETLER GENEL OLARAK BANKA DIŞI ŞIRKETLERIN RAKAMLARINI YUKARI ÇEKERKEN EMLAK KONUT GYO VE KARDEMIR GIBI ŞIRKETLER DE AŞAĞIYA ÇEKMEKTE.

Swap maliyetlerindeki yükseliş ve operasyonel giderlerdeki artış dışında (ki bunlar genelde tek seferlik) bankaların, daha önce 3Ç15 için öngördüğümüzden daha iyi sonuçlar açıklamaları muhtemel. TL fonlama swaptan daha ucuz hale geldiği için çoğu banka swap işlemlerini kapattılar. Ayrıca devam eden komisyon iadeleri ve bazı şubelerin kira giderleri ile bilgi işlem-danışmanlık gibi döviz cinsi giderler nedeniyle bankaların operasyonel giderleri kur ekisiyle arttı. Döviz tarafında iyileşme ile birlikte düşen TL cinsi kredi-mevduat spredinde de iyileşme olmasını bekliyoruz.

Getirileri enflasyona endeksli varlıkları nedeniyle Garanti, Halk, YKB, Vakıfbank ve TSKB gibi bankaların net karlarını olumsuz etkilemesi muhtemel, ancak muhasebe sistemlerindeki farklar nedeniyle diğer bankalarda önemli bir etkisi olmayacak, bu da tümüyle tahminlerimizin içinde. 3Ç15 için diğer temalar ise şunlar; aktif kalitesi ile ilgili önemli bir sorunun olmaması, komisyon gelirlerindeki büyüme, spredlerin yatay seyretmesi ve TL’nin değer kaybetmesiyle yükselen genel karşılıklar.

Özellikle karşılık kapsamını daraltması say esinde HEM 3Ç14’E HEM DE 2Ç15’E GÖRE NET KARINI ARTIRARAK VAKIFBANK’IN BANKALAR IÇINDE EN GÜÇLÜ SONUÇLARI AÇIKLAMASINI BEKLIYORUZ. Vakıfbank’ın ayrıca komisyon ve spred gelişimi olarak da benzerlerinden daha iyi performans gösterdiğini tahmin ediyoruz.

Vakıfbank’ın bu çeyrekte büyük miktarlı bir krediden karşılık ayırmasını bekliyoruz, bu da muhtemelen yılın son çeyreğinde tahsil edilecek. GARANTI BANKASI’NIN GETIRISI enflasyona endeksli varlıklarının 2Ç15’e göre 500 mln TL daha düşük gelire neden olması ve düzenleyici kamu otoritesinin verdiği ceza karşılığı nedeniyle BIR ÖNCEKI ÇEYREĞE GÖRE EN ZAYIF SONUÇLARI AÇIKLAYAN BANKA OLMASINI BEKLIYORUZ.

Raporun orjinal haline aşağıdaki linkten ulaşılabilir;

https://eqresearch.bnpparibas.com/researchfs/FS__8c48fc39bea64d01ad807432aed02927.pdf

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir