2015/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Oyak Yatırım

3. Çeyrek kar beklentileri

Konsolide şirketler için üçüncü çeyrek finansalları 20 Ekim tarihinde TTKOM ile açıklanmaya başlarken son tarih 9 Kasım. Konsolide olmayan şirketler için ise son tarih 30 Ekim. Üçüncü çeyrek finansalları yine kur hareketlerinin etkili olduğu bir çeyrek olarak öne çıkıyor. Dolar’ın TL karşısında 2.69 seviyesinden 3.04 seviyesine yaklaşık %13 değer kaybederken, özelikle borçlu şirketlerin net karları kur farkı giderleri nedeniyle baskı altında kalacaktır. Bunun sonucunda sanayi şirketleri için net kar beklentimiz önceki yılın aynı çeyreğine göre %24 aşağıda bulunuyor. Ancak zayıf TL’nin dolar bazlı geliri olan bazı şirketler için faaliyet karlılığını desteklediği görülüyor. Bu da VAFÖK rakamının araştırma kapsamımızdaki şirketler için yıllık olarak %17 artış sağlamış bulunuyor.

THYAO üçüncü çeyrekte petrol fiyatlarındaki gerileme ve verimlilik artışı ile marjlarda iyileşme yaşayacaktır. TUPRS ise RUP projesinin ilk kez tüm çeyrekte devrede olmasının etkisi ve güçlü Akdeniz Marjları sayesinde iyi bir faaliyet karı açıklayacaktır. PETKM’in faaliyet karı ise etilen/nafta fiyatlarının olumlu seyrinden etkilenecektir. TATGD ise yapılan ürün fiyat artışlarından ve görece olumlu girdi maliyetlerinin etkisiyle marjlarını artıracaktır. Euro/TL’nin yukarı seyri TAVHL’nin faaliyet karını destekleyecektir.
Olumsuz tarafta ise TTKOM ve MGROS, TL’nin değer kaybı sonrasında zarar açıklayacak şirketler arasında bulunuyor. AEFES ve CCOLA ise zayıf marjlar ve kur farkı nedeniyle net karında gerileme yaşayacak şirketler. Kur farkı giderlerinin yanında çelik fiyatlarındaki gerilemenin EREGL ve KRDMD’nin üçüncü çeyrek finansallarına olumsuz yansımasını bekliyoruz. TKNSA ise tüketici güvenindeki gerileme ve rekabetten olumsuz etkilenmeye devam edecektir.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2015 / 9 Aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir