2015 Petrol Sektörü Analizi / Garanti Yatırım

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nda PETROL SEKTÖR ANALİZİ ve ÖNE ÇIKAN PETROL HİSSELERİNE de yer verdi:

Petrol fiyatlarındaki son durumun sektörel etkisi

– Havayolları: THY ve Pegasus’un giderlerinin yaklaşık %40’ı akaryakıttır. Bu nedenle akaryakıt maliyetinin yönetimi havayolları şirketleri için son derece önemlidir. Söz konusu şirketler maliyetlerini daha etkin yönetebilme adına, akaryakıt fiyatı riskinden korunma amaçlı işlemler yapmaktadırlar. Örneğin, THY 2014 ve 2015 yılı için bütçelediği akaryakıt tüketim miktarının %43’ü ve %32’si için riskten korunma işlemleri gerçekleştirirken, bu oran Pegasus’ta %59 ve %66’dır. Son aylarda gözlenen petrol fiyatlarındaki düşüşün, şirketler üzerinde operasyonel anlamda olumlu etkilerinin 2015 yılında belirgin olacağı kanısındayız.

– Rafineri marjları ne durumda? İçinde bulunduğumuz ortamda ürün fiyatlarının hammadde fiyatlarını görece daha geriden takip ediyor olması rafineri marjlarına olumlu yansımış, yaşanan stok zararlarının bir kısmını telafi edici olmuştur. Akdeniz rafineri marjı bu 3Ç14 sonunda varil başına 3.5$ olurken, Tüpraş’ın net rafineri marjı da 3Ç14 sonunda varil başına 5.53$ olarak gerçekleşmiştir. 4. çeyrekte yüksek rafineri marj ortamı devam etmektedir. Akdeniz rafineri marjı Ekim ve Kasım aylarında da sırasıyla varil başına 3.63$ ve 3.36$ civarında seyretti.

– İyi haber? Merkezi Irak hükümetiyle, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrol ihracında anlaşmaya vardılar. Resmi açıklamalara göre Erbil ve Bağdat, 3 madde üzerinde uzlaştı. Buna göre Irak Federal Hükümeti, Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500mn ABD$ ödeme yapacak. Kürt yönetimi, günlük 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç edecek. Erbil ve Bağdat arasında varılan anlaşma çerçevesinde Kürt Bölgesel Yönetimi’nde çıkarılan ve Irak Milli Petrol Şirketi SOMO tarafından satılacak petrolü, Türkiye’nin mevcut durumda tek rafineri şirketi olan Tüpraş alabileceğini açıkladı. Tüpraş Mart 2014 tarihinden beri Kerkük petrol alımını durdurmuştu. Kerkük petrolünü işlemeye müsait Kırıkkale rafinerisinin Irak petrolü alımına başlaması karlılık açısından olumludur.

– İran’a yönelik yaptırımlarda hafifleme şansı olabilir mi? İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen ve 7 ay daha uzatma kararı alınan nükleer müzakerelerde 6 konuda anlaşmazlık oldu. Bu 7 aylık sürenin ilk 4 ayında siyasi uzlaşma veya genel anlaşmaya ulaşmak için çaba gösterilecek. Bu belki daha erken olabilecek, son 3 ayda ise anlaşmanın teknik ve hukuki detayları yazılacak. Bu 7 ay sonrasında taraflar anlaşmaya varabilirse, İran’ın petrol üretimi konusundaki yaptırımlarında gevşeme sağlanabilir. Bu gevşeme arzı artıracağından, bizi petrol fiyatları üzerinde yeni bir baskı ile karşı karşıya bırakabilir. Yine de böyle bir senaryo, Tüpraş için olumlu bir sürpriz olur. Tüpraş ABD’nin İran’a yaptırımlarının ardından petrol alımını önemli oranda azaltmıştı.

Garanti Yatırım Araştırma

Garanti Yatırım 2015 Mali Piyasalar Stratejisi Raporu’nun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir