2015 Kar Beklentileri / Yapı Kredi Yatırım

Yapı Kredi Yatırım STRATEJİ RAPORU’nda 2015 Kar Beklentilerini Yayınladı:

Kar büyümesi bazında 2015’te bankalar öne çıkacak.

2015’te bankaların karının %11, banka dışı sektörlerin ise %4 büyümesini bekliyoruz. Bankalar için kar büyümesi beklentimiz piyasa beklentisinin 1 puan altında kalırken, Halkbank (TUT, Hedef Fiyat: TRY17.8) için beklentimizi saymazsak %13 ile piyasa beklentisinin 1 puan üstünde kalıyor. Piyasanın Halkbank için 2015 net kar büyüme beklentisi %10 iken bizimki %3 seviyesinde bulunuyor, diğer sapma ise İşbankası (AL, Hedef Fiyat: TRY8.6) için %14 büyüme beklentimizden kaynaklanıyor (piyasanın 3 puan üzerinde). 2015 GSYİH büyümesinin %4 olacağı beklentisiyle, sanayi kredi büyümesinin TL bazlı %15, yabancı para cinsi %8, toplamda %14 büyüyeceğini öngörüyoruz. TL’nin %3.4 değer kaybedeceğini ve sabit fonlama maliyetlerinin %8-8.5 seviyesinde kalacağını düşünüyoruz. 2015’te yatay faiz ortamı bekliyor ve net faiz marjlarını yatay-olumlu alıyoruz. Kamu bankalarının net faiz marjında 7 baz puan daralma (%3.3), ancak özel bankalarınkinde 5 baz puan iyileşme bekliyoruz (%3.65). Banka dışı segmentte, FAVÖK büyümesi (yıllık %16, piyasanın beklentisinden 1 puan yukarıda) 2014’teki tek seferlik hisse satışları ve yeniden değerleme kazançları sebebiyle yüksek kalan net karlara kıyasla bu sene daha güçlü performans kaydedecek. Enerji, elektrik, tarım ekipmanları ve otomotiv sektörleri 2015’te sırasıyla %169, %62, %34 ve %28 FAVÖK büyümesi ile ivme kazanacak.

2015-kar-beklentileri

Araştırma kapsamındaki şirketlerle ilgili görüşlerimiz.

Bankalar için iç piyasadaki faiz ortamının normalize olmasını ve yatay-olumlu net faiz marjları bekliyoruz. Marj görünürlüğüne sahip olduğumuzu ancak özellikle kamu bankaları olmak üzere tüm bankaların bilançolarında görülmeye başlandığı üzere yavaşlayan ekonomiden dolayı varlık kalitelerinin problem olmaya devam edeceğine inanıyoruz. En beğendiğimiz hisse yüksek karlılığı ve daha iyi varlık kalitesi yönetimine ragmen benzerlerine göre geride kalan çarpanları sebebiyle İşbankası olurken Vakıfbank (AL, Hedef Fiyat: TRY7.2) onu takip ediyor. Vakıfbank karlılıktaki iyileşme potansiyeli ve çekici değerlemesi sebebiyle olumlu görünüyor, ancak bu seneki olası ikincil halka arzın hisse fiyatı üzerinde baskı oluşturabileceğini not edelim. Halkbank’ı katılım bankasına potansiyel yatırım konusundaki belirsizlik, varlık kalitesinde bozulma ve sigortacılık işinden çıkma konusundaki belirsizlik sebebiyle beğenmiyoruz Sigorta sektörünün güçlü büyüme kaydedeceğini düşünüyoruz, ancak emeklilik sistemindeki muhtemel katkı payı kesintileri sebebiyle 2016 için endişemizi koruyoruz. Öte yandan, performans katkı payının 2016’da devreye girme ihtimali devlet katkı payının kesilmesinin olumsuz etkisini bir ölçüde kapatabilir.

Perakendeciler enflasyonun düşmesinden brüt marj tarafında olumlu etkilenirken, 2015’teki hızlanacak mağaza açılışları bu olumlu etkiyi sınırlayabilir. Migros (AL, Hedef Fiyat: TRY28) perakendeciler içindeki en beğendiğimiz şirket olmaya devam ediyor. Telekomünikasyon şirketleri regülasyonların etkisinin azalması sebebiyle satış büyümesinde hızlanma kaydederken mobil fiyatlamaların karışık sinyalleri nedeniyle mobil operatörlerdeki marj iyileşmesi sınırlı kalabilir. Türk Telekom (AL, Hedef Fiyat: TR78.31) en beğendiğimiz hisse olmaya devam ediyor. Olumlu faiz oranları sebebiyle, Türkiye’nin gayrimenkul piyasasında ihtiyatlı-olumlu görüşümüzü korurken, genel seçimler ve regülasyon değişikliği risklerini de göz önünde bulundurmamız gerektiğini belirtelim. En beğendiğimiz hisse defansif portföyü ve kira gelirlerindeki çarpıcı büyüme potansiyeli sebebiyle İş GYO (AL, Hedef Fiyat:TRY2.20) olmaya devam ediyor.

Zayıf Avro ve düşük faiz oranları sebebiyle olumlu hafif araç piyasa koşulları otomotiv sektörünün iç piyasadaki marjlarını desteklerken Avro’daki zayıflık yüksek ihracat bağımlılığı sebebiyle olumsuz etki yaratabilir. Tofaş (TUT, Hedef Fiyat: TRY15.70) al ya da öde kontratlarının Avro bazında belirlenmesi nedeniyle Avro’daki zayıflığa karşı daha hassas durumda bulunuyor. Ford Otosan (AL, Hedef Fiyat: TRY34.89) sektördeki en beğendiğimiz hisse.

Beyaz eşya sektörünün iç pazar talebinin iyileşme beklentisi sebebiyle 2015’te iki haneli satış büyümesi kaydetmesini bekliyoruz. Ancak, zayıf Avro/USD düşük hammadde maliyetlerinin olumlu etkisini büyük ölçüde ortadan kaldırarak ilk yarıda brüt marjdaki iyileşmeyi gölgeleyecektir.

Traktör üreticileri, devletin tarıma verdiği güçlü desteklerden ve iyileşen hava şartlarından faydalanacağı gibi, Avro’nun gevşemesi ve hammadde maliyetlerinin düşmesi ile de marjlarını iyileştirecek. Kuraklık etkisinin son bulması ise gıda şirketlerinin, Tat Gıda (AL, Hedef Fiyat: TRY4,97) ve Pınar Süt (TUT, Hedef Fiyat: TRY23,50), marjları açısından olumlu olacaktır (süt ve buğday fiyat artışlarında yavaşlama olabilir).

Cam sektöründeki marjlar, 2014 son çeyreğinde doğalgaza yapılan zam ile beraber yükselen enerji maliyetleri sebebiyle baskı altında kalabilir (2015 üçüncü çeyreğinde de %5’lik bir zam daha yansıtıyoruz). Öbür yandan demir-çelik şirketleri, çelik fiyatlarındaki düşüşe rağmen oldukça olumlu seyreden demir cevheri fiyatları sayesinde güçlü marjlarından faydalanmaya devam edecektir. Beğendiğimiz şirketler; Trakya Cam (AL, Hedef Fiyat: TRY3,82) ve Kardemir (AL, Hedef Fiyat: TRY2,58).

Düşen petrol fiyatlarının şirketler üzerindeki etkisi farklı olmaktadır. THY ve Pegasus bu gelişmeden en çok (muhtemelen gecikmeli olarak) fayda sağlayacak şirketler olacak. Öbür yandan gelirlerinin önemli bir kısmını petrol ihraç eden ülkelerden elde eden şirketler bu gelişmeden gerek operasyonel gerekse yatırımcı algısı açısından olumsuz etkilenecektir. Örneğin; Anadolu Efes, Anadolu Cam (Tut, Hedef Fiyat: TRY2,16), Enka İnşaat (AL, Hedef Fiyat: TRY6,50) ve Tekfen (AL, Hedef Fiyat: TRY7,45). Yine de biz, müteahhitlik şirketlerinin hali hazırda oldukça sert bir şekilde cezalandırıldığını ve diğer iş kollarındaki olumlu gelişmelerinin görmezden gelindiğini düşünüyoruz. Petrol fiyatlarındaki sert düşüşün ilk etapta Tüpraş (TUT, Hedef Fiyat: TRY60) için stok zararına yol açmasını bekliyoruz. Fakat gerek RUP projesinden gelen destek, gerekse şirketin güçlü ürün skalasının ileride karlılığına olumlu etki yapacağını düşünüyoruz.

Üretim fazlası olmasından dolayı elektrik piyasaları için kısa vadede olumsuz duruşumuzu sürdürsek de, araştırma kapsamımızdaki elektrik üreticilerinin şunlardan fayda sağlayacağını düşünüyoruz; i) çok düşük baz etkisi, ii) yeni verimli kapasite ve/veya iii) daha iyi hidroloji. Aksa Enerji (AL, Hedef Fiyat: TRY3,95), gerek kömürle çalışan elektrik santralinin devreye girecek olması, gerekse doğalgaz fiyatlarının uzun vadede olumlu trend göstermesi sebebiyle, bu sektörde beğendiğimiz şirket olarak öne çıkmaktadır.

Yüksek temettü verimi olan şirketler daha iyi performans gösterebilir.

Gösterge tahvil faizlerinin gerilemesiyle birlikte, 2015 ilk çeyreğinde yüksek temettü ödeyen şirketlerin öne çıkabileceğini düşünüyoruz. Araştırmamız kapsamında olan ve %6 ve üzeri temettü verimliliği beklediğimiz sektör ve şirketler; Çimento şirketleri, Türk Telekom (AL, Hedef Fiyat: TRY8,31), Ereğli (TUT, Hedef Fiyat: TRY4,94), (yalnızca 2014 karına bağlı olarak) Turkcell (TUT, Hedef Fiyat: TRY15,27), Türk Traktör (TUT, Hedef Fiyat: TRY86,12) olarak öne çıkmaktadır.

2013-2014-temettu-odemeleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir