2014/4. Çeyrek Sanayi Şirketleri Kar Tahminleri / Oyak Yatırım

Sanayi şirketleri için 4Ç14 kar açıklamaları Arçelik ve Tofaş ile başladı. Konsolide bilançoların açıklanması için son tarih 11 Mart’ken, konsolide olmayan bilançolar için 2 Mart’dır.

Öte yandan, vergi amaçlı açıklanacak bilançolar için son tarih 14 Şubat’tır. Açıklanacak vergi bilançolarının, TURPS, BIMAS ve DOAS gibi bazı şirketlerin UFRS karları için gösterge niteliğinde olabileceğini düşünüyoruz.

Geçen senenin aynı çeyreğine göre, net kardaki artışın %79 ile, FAVÖK’deki %13 artışa kıyasla daha büyük ölçüde olmasını bekliyoruz. 4Ç13’de, şirketlerin net karı Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden olumsuz etkilenmişti. Dolayısıyla, net kardaki büyümenin temel sebepleri daha düşük kur kaynaklı gider ve cam şirketlerinin tek seferlik varlık satışlarıdır.

Araştırma kapsamında olan şirketler arasında, EREGL’nin düşen emtia fiyatlarıyla beraber en güçlü çeyreksel performanslarından birini gerçekleştirmesini bekliyoruz. TAV havalimanlarının finansallarındaki iyileşme ise, operasyonel karlılıktaki artış ve daha düşük finansal giderden kaynaklanmaktadır. Düşük bazdan gelen THYAO da daha düşük yakıt giderlerinden faydalanırken, satış gelirlerindeki artışın limitli kalmasını bekliyoruz. Operasyonlar dışında, Euro ve Japon Yeni’nde kısa pozisyonu sayesinde net kar anlamında THYAO’nun faydalanmasını bekliyoruz. TRKCM’ın finansallarının da operasyonel faaliyet performansı bazında iyileşme göstermesini ve Paşabahce ve Soda hisse satışlarından elde edilen tutarın net karı olumlu etkilemesini bekliyoruz.

Diğer yandan, zayıf operasyonel performans ve kur kaynaklı kayıplar CCOLA’nın net karını olumsuz etkilerken, AEFES’in bira faaliyetlerinin operasyonel olarak daha iyi olmasını ama hala finansal giderlerin yükünü taşımasını bekliyoruz. TUPRS’ın karlılığı ise petrol fiyatlarının düşüşünden olumsuz etkilenirken, TKFEN’de Libya’daki 195 milyon TL’lik kayıp şirket için gübre bölümünün güçlü performansına rağmen olumsuz bir finansal sonuca işaret etmektedir.

Raporun Tamamı İçin Tıklayın.

OYAK Yatırım Araştırma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir