2014/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Yatırım Finansman

Kar dönemi Türk Telekom ile başlıyor…

2014 yılı 3. çeyrek bilanço dönemi 22 Ekim’de Türk Telekom’un finansal sonuçlarını açıklamasıyla başlıyor. Bankalar, konsolide olmayan finansal tablolarını 10 Kasım’a kadar, sanayi ve sigorta şirketleri ise konsolide olmayan finansal tablolarını 30 Ekim tarihine kadar açıklayacaktır. Sanayi ve sigorta şirketlerinin konsolide sonuçları açıklamaları için belirlenen son tarih 10 Kasım’dır.

Bankalar: Kredi-mevduat makasındaki artışa karşılık, düşük menkul kıymet gelirleri ve yüksek provizyon giderleri karı baskılıyor…

3. çeyrekte takip ettiğimiz bankaların net karının, düşen menkul kıymet gelirleri, yüksek provizyon giderlerinin etkisiyle çeyreksel bazda %5,7 düşmesini bekliyoruz. Bankaların net faiz marjının çeyreksel bazda 4 baz puan artarak %4,09’a ulaşacağını düşünüyoruz. Kredi-mevduat makasında 46 baz puan artış beklentimize karşılık, düşük menkul kıymet gelirleri marj artışını baskılayacak en önemli neden olacaktır. Son hafta yazılan kurumsal bir kredi ile ilgili takip oranının provizyon tarafında baskı oluşturacağını öngörüyoruz. Buna ek olarak, 3.çeyrekte bankaların takipteki kredi tahsilatlarında düşüş olacağını ve bunun da bankaların diğer faaliyet gelirlerinde çeyreksel bazda daralmaya neden olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, 3. çeyrekte artan faiz oranları, bankaların satılmaya hazır portföylerini negatif etkilediği için, bankaların sermayelerine sınırlı da olsa negatif yansıyacaktır.

Hesaplamalarımıza göre, 3. çeyrekte net karını artırmayı başaran tek banka Albaraka olacaktır. Bankanın bu çeyrekte %15 kredi artışı gerçekleştirmesini bekliyoruz, kredi hacmindeki büyümenin bankanın karlılığını destekleyeceğini düşünüyoruz. Ayrıca Garanti’nin karında çeyreksel bazda %0,8 düşüş öngörüyoruz. Banka bu çeyrekte enflasyona endeksli kağıtlardan bir önceki çeyreğe göre 250 Milyon TL daha düşük faiz geliri yazmasına karşılık, bankanın net faiz marjında 5 baz puan marj daralması bekliyoruz. Ayrıca Bankanın ücret ve komisyon gelirlerinde de iyi performansının devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca her ne kadar Vakıfbank’ın karında çeyreksel bazda %2 daralma öngörsek de, bankanın net faiz marjını çeyreksel bazda en çok artıran banka olacağını düşünüyoruz. Çeyreksel bazda bankanın net faiz marjında 36 baz puan artış öngörüyoruz. Bun ek olarak, ücret ve komisyon gelirlerinde de Bankanın bu çeyrekte kredi büyümesinin de etkisiyle güçlü bir artış görmeyi bekliyoruz.

Yatırım Finansman tarafından hazırlanan 2014 / 9 aylık Kar Tahminleri Raporun tamamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir