2014/3. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Oyak Yatırım

3Ç Net Kar Tahminleri

Üçüncü çeyrek bilanço sezonu, yarın Türk Telekom’un finansallarını açıklamasıyla başlayacak. Konsolide olmayan şirketler için son bilanço gönderme tarihi 30 Ekim iken, konsolide sanayi şirketleri ve bankalar içinse bu tarih 10 Kasım.

Takip ettiğimiz altı büyük bankanın net karının çeyreksel bazda %3.2 gerilemesini bekliyoruz. Bu durum, büyük oranda görece düşük tahsilat performansı (özellikle AKBNK, HALKB, YKBNK, VAKBN), üçüncü çeyrekte önemli sayılabilecek temettü gelirinin olmaması, net takipteki kredi girişlerinin artması ve takipteki kredi portföyünün yaşlanması nedeniyle karşılık giderlerlerinin artmasından kaynaklanmaktadır (özellikle GARAN, HALKB, ISCTR, YKBNK). Geçen yılki BDDK düzenlemesi sebebiyle artan genel karşılık giderlerinin de, bu gideri 2Ç14’de önceden kaydeden VAKBN dışındaki tüm bankalarda bu çeyrekte karı olumsuz etkilemesi beklenebilir. Net faiz gelirinin ise 6 büyük banka için çeyreksel bazda %6.9 artmasını bekliyoruz. Bunun 14 baz puan net faiz geliri artışı (VAKBN ve ISCTR önderliğinde) ve %5-6 arasında değişen kredi büyümesi (%3.6 büyümesini beklediğimiz HALKB dışında) sayesinde gerçekleşeceğini hesaplıyoruz. Büyük bankalar dışında takip ettiğimiz bankalar arasında, ALBRK’nın çeyreksel bazda %15 kredi büyümesiyle yatırımcıların ilgisini çekebileceğini düşünüyoruz. SKBNK’da ise kredi hacminin yavaşlaması yanında geçmişten gelen yaklaşık 100 milyon TL’lik takipteki kredi portföyünün tahsilatındaki gecikmeler ile birlikte, çeyreksel bazda %32 net kar düşüşü göreceğimizi düşünüyoruz. Son olarak, TSKB’nın net karının alım satım karlarının normalleşmesi sebebiyle %13 oranında daralacağını öngörüyoruz.

TL’nin Dolar karşısında değer kaybının Dolar cinsinden açık döviz pozisyonu olan şirketlerin finansallarında baskı yaratması olasıdır. Öte yandan gerek 3Ç13’teki düşük baz, gerek bazı teşvikler gerekse finansal giderleri güçlü dolardan olumlu etkilenecek şirketler söz konusudur. Sanayi şirketlerinin 3Ç karındaki artış beklentimiz geçen yılın aynı dönemine göre %4, bir önceki çeyreğe göre ise %5 düşüşe işaret etmektedir.
3Ç tahminlerimiz arasında olumlu anlamda öne çıkan hisseler arasında düşen hammadde fiyatlarından avantaj sağlayan BRISA, aynı şekilde düşük maliyetli hammadde ve güçlü talepten faydalanan EREGL, artan kapasite sonrası güçlü ciro artışı beklenen TRKCM ve iştirak satışından ötürü bir defaya mahsus gelir elde edecek olan TATGD bulunuyor. Pozitif kur etkisi ile beraber düşük petrol fiyatları nedeniyle PGSUS ve THYAO’nun da yolcu verimindeki zayıflığa karşın, özellikle net yabancı para pozisyonları etkisiyle güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Havacılık sektöründeki bir diğer hisse TAVHL’nin de başarılı bilanço performansını devam ettirmesini öngörüyoruz. Son olarak TKFEN’in inşaat segmentindeki kar marjını iyileştireceğini ve geçtiğimiz seneki düşük bazdan faydalanacağını tahmin ediyoruz.

Olası zayıf sonuç açıklayabilecek şirketler arasında özellikle TL’nin ABD Doları karşısında 3Ç içerisinde değer kaybetmesinden etkilenen AEFES, CCOLA ve ASELS’in yer alabileceğini tahmin ediyoruz. BIZIM için daha önceki beklentilerimizin aksine 3Ç’de operasyonel sonuçların zayıf seyrini sürdürmesini, TKNSA’da ise sonuçların geçen senenin oldukça altında gerçekleşmesini tahmin ediyoruz. TUPRS ve AYGAZ da stok zararları ve kur farklarından ötürü zayıf sonuçlar açıklayabilir.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2014 / 9 aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir