2014/1. Çeyrek Şirket Kar Tahminleri / Oyak Yatırım

1Ç14 Net Kar Tahminleri

2014’ün ilk çeyrek kar açıklamaları dün itibarıyla açıklanan EREGL ve TCELL finansalları ile başladı. Diğer şirketlerin karları da konsolide olmayanlar 30 Nisan ve konsolide olanlar ise 12 Mayıs son tarih olmak üzere önümüzdeki haftalarda açıklanacak.

Geçtiğimiz çeyreklerde özellikle kurlarda yaşanan hareketin finansallar üzerinde oldukça etkili olduğu bir dönem geçirdik. 2014’ün ilk çeyreğinde ise kurlardaki hareket devam etse de önceki çeyreklere göre daha sınırlı kalması bu etkiyi azaltacaktır. Bunun paralelinde sanayi şirketlerinin karlarında çeyreksel olarak %59’luk artış öngörürken yıllık bazda ise %15 gerileme olmasını bekliyoruz. Faaliyet karlılığını gösteren VAFÖK rakamı ise yıllık bazda %7’lik artışa işaret etmektedir.
Şirketler:

Olumlu etki göreceğimiz şirketler arasında ise yüksek kur hareketinden olumlu etkilenen TAVHL bulunuyor. TUPRS ise yıllık bazda artan ortalama kurdan ve artan kapasite kullanımından olumlu etkilenecektir. Diğer taraftan Tekfen’in taahhüt tarafında 2013 yılında yaşanan olumsuzluklar sonrasında ilk çeyrekte karlılığa dönmesini bekliyoruz. TTRAK ise 2014 yılının ilk çeyreğinde güçlü iç piyasa satışlarından olumlu etkilenecektir.

Olumsuz etkilenecek şirketler arasında ise özellikle kredi kartındaki yeni düzenlemeler nedeniyle TKNSA ve BIZIM bulunuyor. BIMAS’da ise faaliyet giderlerindeki artışın marjlar üzerinde baskı yaratacağını düşünüyoruz. FROTO ve DOAS’ın karlılığı ve satışları ise kurlardaki hareket ve talepteki yavaşlamadan olumsuz etkilenecektir.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2014 / 3 aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir