Yeni Trafik Cezaları / 2014

Maliye Bakanlığı’nın yeniden değerlendirme oranlarına göre, 1Ocak 2014 tarihinden itibaren vergi ve harçlarda %3,93 artış yaşanırken 1-3 yaş grubunda yer alan en düşük motorlu taşıt vergisi 537 TL’ye yükselecek. B sınıfı sürücü ehliyeti almak isteyenler ise 346,71 TL harc bedeli ödeyecek.

 Yılbaşından geçerli olmak üzere trafik cezalarında da artışlar yaşanacak. Alkollü araç kullanan sürücülere ilk yakalamada 0,50 promil üzerinde alkol belirlendiği takdirde 727 TL ceza kesilirken ikinci kez alkollü olarak yakalanmaları halinde cezaları 911 TL olarak belirlenecek.  5 yıl içinde alkollü olarak yakalanan sürücülerden ilk kez yakalandıklarında 6 ay,ikinci kez yakalanmaları halinde 2 yıl, üçüncü defa alkollü olarak yakalanmaları halinde ise 3 yıl ehliyetlerine el konulacak. Alkolmetre ve benzeri cihazların kullanımında zorluk çıkaran kişilere ise 2.078 TLceza kesilerek ehliyetlerine 2 yıl el konulabilecek. Uyuşturucu madde alan sürücülerin ehliyetine 5 yıl boyunca el konulurken cezası ise 3.741 TL. olarak belirlendi.

Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 172 TL. olarak belirlenirken hız sınırını %30’a kadar aşan araç sürücüleri 172 TL, %30’tan fazla hız aşımında bulunan sürücüler ise 356 TL ceza ile karşılaşacak. Sürücülerin  1 yıl içinde 5 kez hız sınırını ihlal etmeleri durumunda ehliyetlerine 1 yıl el konulabilecek.  Emniyet kemeri takmayan sürücülerden 80 TL alınacak.

Ehliyetsiz araç kullananlar ise 1.462 TL ödemek zorunda kalacaklar. Araç başında iken ehliyeti yanında olmayan sürücülerden de 172 TL alınacak. Muayene süresi dolup trafiğe çıkan araçlara da 80 TL ceza kesilecek.

Sürücüler araçlarını yaya yoluna park ettikleri takdirde 80 TL, engellilere ayrılmış alanlara araçlarını park ettikleri halde ise 160 TL ceza ödeyecekler.

Araç kullanırken telefonla konuşan sürücülere ise 80 TL ceza kesilecek. Sürücülerin kaza yapması halinde yaralanma ya da ölüm vakalarının gerçekleşmesi durumunda olay yerinden kaçan sürücülere 356 TL ceza kesilecek.

Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu alanlar da trafik kurallarına ve trafik ışıklarına uymayan yayalara da 80 TL ceza kesilebilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir