2013/3. Çeyrek Şirket Karları Tahminleri / Oyak Yatırım

Üçüncü çeyrek kar sezonu 23 Ekim tarihinde TTKOM ile başlıyor.

24 Ekimde ise TCELL ve GARAN karları takip edilecektir. Araştırma kapsamındaki şirketlerin tamamı için toplam kar rakamında bir önceki çeyreğe göre %10 artış bekliyoruz. YK Sigorta’nın satışından dolayı oluşan 1.2milyar TL’lik bir seferlik karı çıkartırsak çeyreksel kar rakamı geçen yılın %14 altında kalacaktır.

Büyük bankalar arasında HALKB ve ISCTR’ in diğer bankalara göre daha iyi finansal sonuçlar açıklamasını bekliyoruz. Öte yandan, GARAN ve VAKBN ise artan maliyet baskısından en çok etkilenen bankalar olmasını bekliyoruz. Katılım bankalarının ise bu dönemde artan faizlerden olumlu yönde etkileneceğini düşünüyoruz.

TL’ deki değer kaybının 3. çeyrekte de devam etmesi nedeniyle açık pozisyonu bulunan şirketlerin karları baskı altında kalacaktır. Bunlar arasında en olumsuz etkilenecek şirketler TTKOM, ASELS, MGROS, AKSEN, AKENR, ZOREN, TRGYO, AKFGY, AEFES, CCOLA ve ULKER olarak sıralanabilir.

Operasyonel olarak ise kurlardaki yükseliş TAVHL, ARCLK, EREGL, FROTO, ve TOASO için olumlu katkı sağlarken, DOAS ve TUPRS sonuçlarında ise bir miktar olumsuz etki gösterebilir.

Hisse ve/veya varlık satışından bir defaya mahsus gelir kaydedecek şirketlerden DOAS, BIZIM, ve KCHOL ön plana çıkarken, yatırım teşviklerinden doğan vergi gelirleri ise FROTO, TUPRS ve TOASO sonuçlarında net karı yukarı çekebilir.

Bunların dışında temel göstergelerdeki eğilimler açısından beklentilerimize göre; AEFES düşük talep nedeniyle zayıf sonuçlar açıklayabilir; BIZIM yavaşlayan satış büyümesi ve azalan kar marjları gösterebilir; PETKM artan verimlilik ile yükselen karlılık trendini koruyabilir; EKGYO arsa ve proje satışları ile yüksek büyüme açıklayabilir; TAVHL artan yolcu trafiği ve kurlar sayesinde güçlü sonuçlar açıklayabilir; BIMAS %20 seviyesindeki güçlü satış ve kar büyümesini devam ettirebilir; ULKER ise yeniden yapılanmanın olumlu sonuçlarını artan kar marjları ile göstermeye devam edebilir.

Toplamda ise beklentilerimize göre banka dışı şirketler cirolarını geçen seneye göre %13 yükseltirken, faaliyet karındaki büyüme oranı ise %8 olarak gerçekleşecektir. Şirketlerin toplam net karının ise kur farklarından doğan zararlar nedeniyle geçen senenin %7 altında kalacağını tahmin ediyoruz.

Oyak Yatırım tarafından hazırlanan 2013 / 9 aylık Kar Tahminleri Raporu için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir