2013 Yılında Bankacılık Sektörü

2013 Yılında Bankacılık Sektörü

Hisse getirisi ile yılın en çok konuşulan sektörel hisseler Banka Hisseleri oldu. Ekonomideki soğumayı, bilanço yapısı nedeni ile kara dönüştüren Bankacılık Sektörü, yılın ilk 10 aylık periyodu dikkate alındığında net karını %17 arttırdı. Yıla tahvil piyasasında ters getiri eğrisi ile giren Türkiye’de getiri eğrisinin Nisan itibari ile düz hale gelmesi aktif-pasif vade uyumsuzluğuyla en çok Bankalara yaradı. Bu yolculuk banka endeksini yılın başlangıcına göre %65 yukarı taşıdı. Merkez Bankası’nın TL likidite desteği ve fonlama maliyetini düşürücü politikası ile mevduat faizleri gerilerken, kredilerin uzun vadeli yapısı ile fiyatlamaya giren vade uyumsuzluğu ile net faiz getirisi Ocak – Ekim döneminde yıllık %35 arttı, faiz marjı da buna paralel 60 baz puan yükseldi.

Gelecek yıl, bu yılkinden farklı olarak bankacılık sektörünün net karının faiz marjından ziyade iç talep kaynaklı kredi arzı artışı ile ortalama %10 artması bekleniyor. Sektörün %19-20 olarak öngördüğü kredi artışı, bu oranda gerçekleşirse komisyon gelirlerini de arttırırken hacimsel olarak faiz gelirlerini de arttıracak. Ancak net karın ve iskonto oranındaki azalışın fiyatlara girmesi ile gelecek yıl ikincil bir kredi notu artışı gibi başka bir hikaye gerekiyor.

XBANK’ın 9.68x F/K’13 T ve 1.43x PD/DD’13 T çarpanı, Gelişmekte olan ülkelerdeki benzerlerine ve Rus Bankalarına kıyasla sırasıyla %10 ve %40 primli. Yukarı yönlü risk, İkinci bir kredi not artışı beklentisinin fiyatlanması; Aşağı yönlü risk, Emtia fiyatlarında toparlanma olması ile Rus Bankalarının öne çıkması ve TCMB’nin olası bir iç talepte hızlı canlanma ile alacağı sıkılaştırıcı tedbirler.

Bloomberg HT Araştırma 2012’den 2013’e Raporu

(Rapor için tıklayın.)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir