135,000 kritik direnç..!

Nuri Sevgen – 31.07.2017

Tekknik analiz hep yazdığım çizdiğim gibi bir arz-talep analizidir. Bu analiz; arz ve talebin kesiştiği yerin grafiksel olarak takibi ve psikolojik yansıması ile geleceğe dair öngörü oluşturur. Eski borsacılar; “temel analiz, varlığın olması gereken değeri verirken; teknik analiz, bu değere ne zaman gelebileceğine dair öngörü için olmazsa olmaz” derler.

Ancak bu grafiklerde fiyatın nereye çıktığı ve nereden düştüğünden daha önemli olan ise; o fiyat oluşumuna katılımdır. Zira buna uluslararası literatürde volume denirken, bizler işlem hacmi ya da miktarı olarak tanımlarız.

En kaba anlatımla volume; “Bir fiyatın etkin yani gerçek değeri yansıtan en doğru fiyat olduğunu belirleyen o fiyatın oluşumu sırasında piyasaya katılımdır” der. Bir fiyat değişimi sırasında, örneğin bir trendin kırılması durumunda ya da bir formasyonun teyidi aşamasında volume değişimi çok önemlidir. Volume bu fiyat değişimi sırasında artıyorsa ya da azalıyorsa etkileri daha belirgin olarak önemsenir.

Çok uzatmadan neden bu konuya girdiğimi izah edeyim:

Aşağıda BİST30 yakın vadeli VİOP sözleşmesinin günlük datalardan oluşan logaritmik eksendeki grafiği görülmektedir. Bu grafikte sözleşmenin 135,000 seviyesini ilk denemesindeki volume seviyesi (en altta kırmızı çubuklar) ile geçen hafta ortasında ikinci denemesindeki seviyesine bakıldığında azalış çok net görülüyor. Bu durum 135,000 direncinin kırılması için yeterli katılımın olmadığı ama satıcıların da henüz ortaya çıkmadığını gösteriyor

Şimdi grafikte 133,000 civarından geçen siyah yatay çizgiye odaklanmanızı istiyorum. Bu çizgi ise koyu daire içine aldığım mikro düzeyde ikili tepe formasyonu olasılığı için boyun çizgisidir. Bu çizginin yani 133,000 seviyesi civarının altında kalınması ve bu hareket ile volume artışı tepenin boyun çizgisi ile olan boyu kadar (yaklaşık 2000 puan) potanstiyel geri çekilme olarak karşımıza çıkar ve aşağıda hedefi 131,000 seviyesi yapar.

Uzun lafın kısası; 135,000 geçilemiyor ve volume yukarı denemelerde azalıyor. Aşağıda 133,000 seviyesinin altında kalınması aşağıda 131,000 seviyesi civarında değin bir geri çekilmeyi potansiyel hedef haline getirebilir.

Uyarması benden…

Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü