Üç Önemli Başlık Ve Olası Yansımaları!

Aydın Eroğlu – 16.05.2013

TCMB Faiz Kararı

14:00 sonrasında Para Piyasası Kurulu’nun yapacağı faiz açıklaması çok önemli. Piyasada hem koridor, hem de politika faizlerinde yeni indirimler bekleniyor. ABD faizlerinde yükseliş sinyali varken, TCMB faiz indirimi yapar mı göreceğiz! Önemli gelişmiş ülkelerde faizler düşerken, faiz indirimi için ayak direyen TCMB, bu ortamda yeniden bir faiz indirimi yaparsa ilginç bir çelişki olacak.

Sakın benim faiz indirmesin diye düşündüğümü sanmayın. Çünkü biliyorsunuz ki, ben aylardır faizlerin indirilmesi gerektiğini yazan biriyim. Olası bir not artışı halinde yaşanabilecek yabancı para girişi artışında TL’nin aşırı değerlenmesinin önüne geçilmesi için faiz indirimi önemli bir araçtır. Benim dikkat çektiğim husus; aylardır ortam müsait iken bunu yapmayan Merkez Bankası’nın, tam da ABD faizlerinde yükselişler yaşanırken faiz indirimi konusundaki inadından vaz geçmesi. Belki de olası not artışlarıyla yaşanacak para girişinin zararlı etkileri yeni yeni fark ediliyordur!

Neyse, biz bu kararın olası yansımasına gelirsek; Faiz inmezse, başta banka hisselerinde ve dolayısı ile BIST endeksinde realize yaşanır. Ama dış piyasalar bozulmadığı takdirde bu realize yine sınırlı kalır.

Politika Faizi 0,25 baz puan inerse; bu indirim bana göre zaten satın alındığı için, ek bir alım sebebi olmaz. Ama politika faizi 0,50 baz puan inerse, banka hisseleri bundan olumlu etkilenir. Böylece BIST olarak Dolar bazındaki tarihi zirveleri de geçer yeni rekorlara yelken açarız diye düşünüyorum.

FED Başkanları’nın Konuşmaları

Bugün 5 ve yarın 1 FED başkanından açıklamalar gelecek. Bu açıklamalarda parasal genişleme önlemlerinin sınırlanması ve geri çekilmesi ile ilgili görüşlerin belli olması bekleniyor. Bu yönde açıklamalar borsalar için ilk anda realize sebebi olabilir. Eğer gerçekten yakın tarih için parasal genişleme programı duyarsak, bu DOW ve Avrupa borsalarında realizeler yaratır. Dolayısı ile tüm dünya borsalarında benzer realizeler görülmesine neden olur.

Ben şimdilik yakın tarihli böyle bir kararın çıkmasını ya da uygulamaya alınmasını beklemiyorum. Bu nedenle bu konuda çok tedirgin değilim.

Obama-Erdoğan Görüşmesi

İşte benim için en önemli konu başlığı budur! Özellikle Suriye konusunda alınabilecek kararlar, devamında bizim için önemli yansımalar yaratabilir. Ama bu görüşmede sadece Suriye konulu bir risk görüşülmeyecek. Bunun yanı sıra, serbest ticaret anlaşmaları, Türkiye’nin Kuzey Irak ile yapmakta olduğu petrol anlaşmaları da gündeme gelecek. Görüşme sonucuna göre olası not artışlarının da öne çekildiğine şahit olabiliriz!

Dünya genelinde borsa rekorları sürüyor. FED parasal genişleme kararından geri adım atmadığı takdirde (ki, ben yakın zaman için bu yönde bir karar beklemiyorum) borsa rekorlarını görmeye devam edebiliriz. Ama gelinen endeks seviyeleri nedeniyle her zaman için ara düzeltmeleri yaşamamız mümkündür.

BİST için Dolar bazındaki zirvenin geçilmesi halinde (50.841 Cent X 1.8238 = 92.723) önceki beklenti yazılarımdan okumuş olduğunuz yeni rekorlara doğru alım dalgası yaşanabilir. Ancak, ben kısa vadede bir not artışı gelmeyecekse Dolar bazında zirve sınırlarının realize yapmak için uygun olacağını ve yaşanabilecek bir düzeltme sonrasında Dolar bazındaki zirvenin kırılmasını beklemenin daha doğru olabileceğini düşünüyorum. Fakat esas olan benim düşüncem değil de piyasanın hareketi olduğunun da bilinmesini isterim. Bu zirve kırılırsa 09/05 tarihinde verdiğim yeni rekorlar muhtemel yeni hedeflerimiz olur.

Dolar bazında zirve yukarı kırılırsa, alış dalgasının banka hisseleri dışındaki sektör ve hisselere de yansımaya başladığı görülecektir. Ama dediğim gibi, bence Dolar bazındaki zirveyi denesek de, şimdilik geçmeyip, o civarlarda düzeltme yaşamak çok daha sağlıklı olur düşüncesindeyim.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir