Bakır Fiyatları – (03.12.2012)

Bakır, Çin’de imalat sanayi verisindeki yükselişin, dünyanın en büyük bakır tüketicisinde büyümenin toparlanmakta olduğu yolundaki işaretlere katkıda bulunmasının ardından son altı haftanın zirvesine çıktı.

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası’nda (LME), yüzde 0.6 yükselerek ton başına 8,045 dolar ile 19 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Seul saatiyle 11:16’da 8,021.25 dolara geldi. Kontrat geçen hafta yüzde 2.8 ile 14 Eylül ile biten haftadan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. akır geçen ay ise yüzde 3 prim yaptı.

Çin’de, 1 Aralık’ta açıklanan resmi imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) son yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı ve bu durum, yedi çeyrektir yavaşlayan ekonominin toparlanmakta olduğunu işaret ediyor. Bugün HSBC Holdings Plc ve, Markit Economics’in açıkladığı ve daha küçük işletmeleri dikkate alan diğer bir endeks, Ekim ayındaki seviyesi olan 49.5’ten Kasım ayında 50.5’e yükseldi. Altı sanayi metalini içeren LME Endeksi, 30 Kasım’da, 18 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Nick Trevethan, bugünkü raporunda, “Çin’de Cumartesi günü açıklanan imalat sanayi verisi son yedi ayın zirvesinde çıktı ve ekonominin taban yaptığı ve iyileşmekte olduğu yolundaki görüşlere destek verdi” dedi.

Mart vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında yüzde 0.2 yükselerek pound başına 3.6585 dolara çıktı. Şanghay Vadeli İşlemler Borsası’dna ise, Mart vadeli bakır kontratları yüzde 0.5 kazançla ton başına 57,580 yuana (9,245 dolar) ulaştı.

Barratt’s Bulletin’in CEO’su Jonathan Barratt, “Cumartesi günkü PMI verisinin pozitif çıkması ile birlikte, bu hafta açıklanacak olan ekonomik verilerin de Çin’in sert inişten kurtulduğunu işaret etmesini bekliyoruz” yorumunda bulundu.

LME’de, kalay değer kazanırken, kurşun ve nikel düştü. LME tarafından izlenen bakır stokları bu yıl yüzde 33 düştü.

Bloomberg HT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir