Petrol Fiyatları – (16.03.2023)

Petrol 15 ayın dibinden yükseldi

Petrol, ABD bankacılık kriziyle birlikte kapatılan opsiyonlar ve OPEC+’nın ikinci çeyrekte hafif bir arz fazlası yaşanacağına dair açıklamasıyla 15 ayın taban seviyelerinden yükseldi.

Petrol, ABD bankacılık krizinin başlattığı ve opsiyonların kapatılmasıyla hızlanan üç günlük bir düşüşün ardından 15 ayın en düşük kapanışından yükseldi.

ABD ham petrolü vadeli işlemleri, önceki üç seansta yaklaşık yüzde 12 düştükten sonra varil başına 68 dolar civarında işlem gördü.

SVB’nin iflası ve Credit Suisse tarafında yaşanan gelişmelerin yarattığı tedirginlik, küresel varlıklara yansıdı ve firmalar opsiyon piyasasında risklerini sınırlamaya çalışmasıyla petrol satışları hız kazandı.

IG Asia Pte Stratejisti Yeap Jun Rong, “SVB’nin iflasından kaynaklanan kırılgan risk ortamı hâlâ dengelenmeye çalışırken, şu anda ince bir buz üzerinde yürüyor gibi görünüyoruz. Şu an için petrol fiyatlarının yükselmesi için katalizör eksikliği var gibi görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.

OPEC’in üst düzey yetkilisi bu ayın başlarında Avrupa ve ABD’de yavaşlayan taleple ilgili endişelere işaret ederken yatırımcılar yaşanan düşüşün OPEC+’dan bir yanıt alıp almayacağını yakından takip edecek. Öte yandan yatırımcılar bankacılık kriziyle birlikte Fed’in faiz oranlarını artıracağına dair fiyatlamaları terk etmeye başladılar.

Kısa vadede petrol için fiyat artışları sınırlı kalabilir

Uzmanlar OPEC’in bu hafta, yaz öncesi yumuşak talep dönemi olarak görülen ikinci çeyrekte ufak bir arz fazlası öngörmesiyle petrol fiyatlarında artışın yakın vadede sınırlı olabileceğini değerlendiriyor. Uluslararası Enerji Ajansı da Çarşamba günü petrol piyasasının inatçı Rus üretimi nedeniyle halihazırda arz fazlasına neden olduğunu söyledi.

Brent petrol için uzun vadeli makaslar son satışlar sırasında zayıflarken Çarşamba günü yaşanan gerilemede varil başına 2,94 dolara geriledi. Bu rakam geçen haftanın sonunda 5,26 dolar seviyesindeydi.

Mayıs vadeli Brent petrol Çarşamba günü 2021 Aralık’tan beri en düşük seviyesinden kapanmasın sonrası yüzde 0,8 artışla varil başına 74,27 dolara yükseldi.

Kaynak: Bloomberg HT