Dolar/TL ve Euro/TL Yorumları / Yapı Kredi – (3.08.2022)

Yurt içi tarafta gözler bugün enflasyon verisinde olacak. BloombergHT anketine göre temmuz ayında yıllık enflasyon beklentisi %81 civarında. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise %70,75 olarak şekillendi. Hafta başı açıklanan İTO’nun yayınladığı tüketici fiyat endeksi temmuz ayında yıllık %99,11 artış gösterirken, 1998’den bu yana en yüksek yıllık değişim görülmüş oldu. Haziran ayı verisi %94,19 idi.

Hafta başında Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesini başlatıyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni yılın ilk aylarında enflasyonun düşüş trendine gireceğini umut ettiklerini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 5 Ağustos’ta Rusya’ya gidecek. TCMB tarafından geçtiğimiz hafta yılın III. Enflasyon Raporu yayımlandı. TCMB, 2022 yılı yıl sonu enflasyon tahmini %42,8’den %60,4’e çıkardı. TCMB Başkanı Kavcıoğlu yüksek enflasyonun büyük kısmının yurt dışı kaynaklı jeopolitik gelişmelerden kaynaklı olduğunu söyledi.

Global tarafta geçtiğimiz hafta FED’in şahinliğini artırmaması ve açıklanan ABD 2.çeyrek büyüme verisinin de negatif gelmesi ile ABD ekonomisi teknik olarak resesyona girmesi piyasalar tarafından fiyatlanırken riskli varlıklara alım gelmişti. Dün ise risk iştahında düşüş görüldü. Dolar Endeksi 106,17 seviyelerinde.

Bu sabah USD/TL 17,94 seviyelerinde işlem görüyor.

Kaynak: Yapı Kredi Private Banking Günlük Bülten