PETKM, SASA ve Gram Altın Yorumları: Ekonomist Stiglitz

“İnsan özgür doğar her yerde zincirlenmiştir”, demişti J.J Rousse. Bugün perakende marketler zincirlerini tüketiciye geçirirken çiftçiler kaybediyor, asimetrik bilgi nedeniyle soğanlar domatesler iyi fiyatlanamıyor ve çöplere dökülüyor.

Neoliberalizm bizi başarısızlığa uğratıyor. Teknoloji şirketleri verilerimizi çalıyor, bankalar finansal düzenlemeleri kontrol ediyor ve eşitsizlik hızla artmaya devam ediyor. Küresel ekonomi yavaş yavaş Covid-19’dan kurtulurken, politika yapıcıların yeni, ilerici bir kapitalizm biçimi oluşturmak için bu şansı kullanmaları gerekiyor.

Stiglitz’in en çok tanınan katkıları bilgi asimetrisi alanındadır. Bu konudaki çalışması, piyasa katılımcıları arasında paylaşılan bilgideki kusurların, piyasaların verimli, rekabetçi sonuçlara ulaşmada başarısız olmasına yol açabileceği çeşitli yolları keşfetmesi bakımından, Yeni Keynesyen araştırma programının önemli bir bileşenidir.

TSLA stock 1026.96 (%-3.54) ilerlemektedir. Pazartesi Asya piyasaları pozitif açılırsa iç piyasalarda olumlu etkilenebilir.

Grafik TradingView’den

PETKM, 9.45TRY işlem görerek yüzde 0.75 değer kazandı. Bir aydaki en düşük değeri 7.16’dir.

İndikatörlerde netlik az. Osilatörler Nötr sinyaller alınmaktadır.  Ortalama Yön Endeksi (ADX) trendin Nötral durumuna dair bir izlenim veriyor.

Nötr bir Müthiş Osilatör ile karşı karşıyayız.  ATR yani Ortalama Gerçek Aralık, Sat sinyalindedir ve yüksek volatiliteye 0.53469365 işaret ediyor.  CCI20, momentum bazlı Emtia Kanal Endeksi 49.14 N Nötr sinyaldedir.

MACD, muhtemel pozitif fiyatlanmaya delil olabilir. 0.13761164 A Al sinyali ile boğa piyasasına dair emareler sunuyor.  Momentum göstergesi seviye olarak 1.33 S Sat sinyalindedir. RSI 62.94 N sinyaline dair bilgi sunuyor.

Stokastik K 68.61 N sinyaline dair bilgi sunuyor. 9 Desteği ve güçlü 3 muma binaen Al işlemi yapılabilir. Al sinyali vereli çok süre geçtiğinden temkinli olmalı.

Grafik TradingView’den

SASA, 55.20TRY işlem görerek yüzde 0.73 değer kazandı. Bir aylık en düşük fiyatı 40.74 ‘dır.

Osilatörler Sat ‘a işaret etmektedir.  ADX, trendin kararsız kaldığına (46.77 N) işaret ediyor.

Nötr bir Müthiş Osilatör ile karşı karşıyayız.  2.99975076 ile ATR Sat ile varlıktan çıkışa işaret etmektedir.  CCI20 79.96 N ne Al ne Sat sinyali vermektedir.

MACD seviyesi, trend oluşumu aşağı yönde denebilir (3.26067186 S).  Momentum (ivme), Sat sinyalindedir. (7.600003 S). RSI 63.82 N Nötrdür.

Stokastik K 84.39 N sinyali vermektedir. BIST’teki gidişata göre bu hafta 54 TL’den kapatabilir.

Grafik TradingView’den

XAUTRYG, 800.33 TL yüzde 0.32 prim bularak kapandı. Osilatörler Sat ‘a işaret etmektedir. Altında bu hafta 806 TL direncini deneyebilir. Fakat dolar düşerse 794 TL güçlü destek sağlanabilir.

Nobel ödüllü ekonomist ve yazar Joseph Stiglitz, firmaların ve ürünlerin birbirinden farklılaştırılabileceği rekabetçi piyasaları açıklamaya çalışan tekelci rekabet teorisinin oluşmasına yardımcı oldu. Tekelci rekabette, reklamcılık, markalaşma ve ürün farklılaştırması gibi şeyler, tam rekabet varsayımlarını ihlal eden ve piyasanın ekonomik olarak verimli bir sonuca ulaşmasını engelleyebilen yeni firmaların giriş engellerine sebep olabiliyor.

Sonuç itibariyle, Firmalar, ürünlerin efendisi olmaya başladı ve internete rağmen özellikle gıda satışları, üreteni cezalandırıyor ve reklamcı ve dağıtımcıya kazandırıyor. Mevcut şartlarda bir ürünün tekelleşmesi daha çok para kazandırdığından üretici tekelci aracılara satma zorlanıyor.

Okan Özdemir