ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi / Aralık 2021

ABD’de tarım dışı istihdam zayıf geldi

ABD’de Aralık ayına ilişkin tarım dışı istihdam verileri açıklandı. Omikron varyantının istihdam piyasasında etkisini henüz hissettirmemesine rağmen istihdam artışı 199 bin ile 400 binlik beklentinin altında kaldı. İşsizlik oranı ise Aralık’ta yüzde 3,9’a geriledi. Ortalama saatlik kazançlarda da beklentileri aşan gerçekleşmeler görüldü.

ABD’de tarım dışı istihdam Aralık ayında 199 bin kişi arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın 450 bin seviyesinde olması yönündeydi.

Kasım ayı istihdam artışı verisi 210 binden 249 bine revize edildi. İşsizlik ise yüzde 4,2’den yüzde 3,9’a geriledi. Ülkede işsizlik oranının Aralık’ta yüzde 4,1’e gerilemesi tahmin ediliyordu.

Aralık ayında özel sektör istihdamında 400 binlik beklentiye karşın 211 binlik artış yaşandı. İmalat sektörlerindeki artış ise 26 binde kaldı.

Ortalama saatlik kazançlar Aralık’ta aylık olarak yüzde 0,6 arttı. Burada beklenti yüzde 0,4 olarak belirlenmişti. Ortalama saatlik kazançlar bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4,7 yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 4,2’lik artış yönündeydi.

Aralık ayında ülkede işgücüne katılım oranı yüzde 61,9 ile beklentilere paralel gerçekleşti.

Kaynak: Bloomberg HT