Günlük Hisse Yorumları / Deniz Yatırım – (11.06.2021)

KOZAL; Bakan Varank: Mollakara Projesi’nde 20 ton altın rezervi tespit edildi / olumlu

Tavsiye TUT
Fiyat/Hisse TRY128.40
Hedef Fiyat/Hisse TRY134.40
Getiri Potansiyeli 5%

 Bakan Varank, Ağrı Mollakara’da Koza Altın tarafından piyasa değeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altın, 2,8 milyon dolar olan 3,5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı. Sabahki notumuzda Şirket’in önceki açıklamasına göre 9-10 ton altın üretimi öngörüldüğünü, üretim beklentisinin test sonucuna göre 23-25 tona yükselebileceğini belirtmiştik. Üretimin 2022’nin son çeyreğinde başlaması planlanıyor. Üretim aşamasının yakınlaşması ve konsolide üretim rakamına katkısı açısından gelişmeleri olumlu değerlendiriyoruz. Bakan’ın açıklamalarıyla birlikte hissede hareketliliğin arttığını görüyoruz, kısa vadede yatırımcı ilgisinin güçlü kalabileceğini tahmin ediyoruz.

ENKAI; Gürcistan’daki HES projelerinin tadili veya iptali gündemde / sınırlı olumsuz

Tavsiye Değerlenmemiş
Fiyat/Hisse TRY8.89
Hedef Fiyat/Hisse n.a
Getiri Potansiyeli n.a

 Dünya Gazetesi’nde yer alan habere göre, Enka’nın Gürcistan’da üstlendiği iki adet hidroelektrik santrali projesinin protestolar nedeniyle tadil edilmesi veya iptali gündeme geldi. Enka Holding, 2017’de Tiflis Yönetimi ile Gürcistan’da Namakhvani Cascade HES Projesi’nin geliştirilmesi, inşası ve işletmesi ihalesini kazanmıştı. Projenin %90’lık kısmını Enka, geri kalan %10’unu ise Norveçli Clean Energy Group üstlenmişti. Proje kapsamında Gürcistan’daki Rioni Nehri üzerinde 333 MW’lık Namakhvani ve 100 MW’lık Tvishi hidroelektrik santralleri inşa edilecek. 22 Şubat 2021’de göreve gelen Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili projeler için protesto yapan grupla görüştükten sonra mevcut koşullar altında projenin hayata geçirilmesinin mümkün olmayacağını söyledi. Bunun yanında HES’in daha iyi koşullarda inşa edilmesi için anlaşma çabası gösterileceğini belirtti. Yurtdışındaki enerji yatırımının güçlükle karşılaşması haberinin hisse performansına kısa vadede kısmi olumsuz yansıması olabileceğini düşünüyoruz. Bununla birlikte Şirket’in kamuya konuyla ilgili açıklama yapmadığını ve projenin koşulları üzerinde yeniden anlaşma sağlanmasının olası olduğunu hatırlatalım, dolayısıyla haber etkisinin uzun süreli olmasını beklemeyiz.

 Gürcistan’daki proje yap-işlet modeli kapsamında olup Enka’nın enerji segmenti altında takip edilmektedir. Toplam 433MW kapasiteli hidroelektrik santrali olan Namakhvani Projesi içib çevre izinleri 28 Şubat 2020 tarihinde alınmış, barajın inşaatına Temmuz 2020’de başlanmıştır. Yaklaşık 750 milyon USD olan bu yatırım projesiyle Şirket ilk kez yurt dışında enerji segmentine gelir yaratması planlanıyor.

Kaynak: Deniz Yatırım Günlük Bülten