ARCLK: 2021 iyi gidiyor

ARCLK: İyi başlayan 2021 devamını getiriyor

ARCLK kendi kulvarında yılın işlem hacminde geri kalmış olsa da (2021: ~2.35 milyar $) VESTL karşısında avantajı yakalayabilir durumda görünüyor. Son 12 ay üzerinden değerlendirirsek: OTKAR (~ 6.6 milyar $) karşısında farkı açabilir ( ~ 7.50 milyar $). Burada önemli faktör yabancı yatırımcının beklentisi olacaktır. Fiyat etkisinden bağımsız olarak işlem miktarı üzerinden gidersek listede gerilere düştüğünü görüyoruz.

Model bazlı değerlendirince: yataya yakın seyirdeki her hareket geleceğe ivme katacaktır. Bu hareketi gördüğümüz her zaman ölçeğinde değerlendirmeyi detaylandırmak gereklidir.

Tarihsel bilanço: algoritmik anlamda en güçlü dönem (aylık ölçek)

Zaman ölçeğinin aylık olduğunu, bu da hareketlenmenin kısa vadede başlamayacağı anlamına geldiğini hatırlatalım. Geçmişle kıyaslarsak: 2016-2018 arası güçlenen sinyallerin sonucu 2020-2021 primleri görüşmüştü. Yani beklentisi yüksek hisse için sinyalin zaman etkisi epey gecikmeli şekilde kendini göstermektedir. Son durumda 2020-2021 primlerine bakarken oluşan sinyallerin gücü de bir sonraki “aylık bazlı” gelişme hakkında fikir vermektedir. Primlerle gelen güçlü sinyaller, geçmişe göre daha istikrarlı trendin habercisidir. Geçmiş zaman grafiklerde benzer durum olmuştur.

Bunun zamanlamasıyla ilgili belirtilebilecek yorumu aylık ortalamalar üzerinden yapabiliriz. Geçmiş ayları temsil eden ortalama hareketten aşırı sapma durumu düzelmeye başladığında beklenti hareket canlanacaktır.

Buna göre: 2015 sonrası aylık bazda sıklaşan dalgalanmaların primsiz seyre dönmesiyle yeni hareket başlayabilir. Bu modele göre: 5 ve 10 aylık ortalamaların tempo kaybetmesi yeterli olabilir.

5 yıl bilançosu: zamana yayılan yatay seyir avantajı (haftalık ölçek)

Bu zaman ölçeğinin ilk çeyreği olan 2018 öncesindeki haftaların güçlü sinyal içermesi trendi istikrarlı kılmaktadır: 250 hafta içinde yaşanacak 5 – 8 hafta içinde kalacak düşüşler sonrası ana eğilim devam eder anlamına gelmektedir.

2021 bilançosu:  avantajlı hareket yılın tamamına yayılabilir (günlük ölçek)

Bu yıla sinyal gücü anlamında iyi başlamış olması ve şu ana dek geçen işlem günlerinin yarıdan fazlasına yaymış olması mart ortası başlayan gevşemenin bitişine işaret olabilir. Yukarıda belirtilen zaman ölçeklerinde hareket de plan gereği günlük gelişimi destekler durumdadır. Trendi kavis şeklinde düşünürsek, yeni döngüye hazırlanmaktadır.