Haftalık Borsa Yorumları – (5-9 Nisan 2021)

Piyasalarda dalgalı seyir sürüyor. İç ekonomik gündemde TCMB kaynaklı gelişmelerin ağırlığı korunuyor. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamaları piyasalar tarafından olumlu algıladı. Başkan değişti ama politika değişmedi görüşünün hakim olması, döviz kurlarına düşüş, borsaya da tepki yükselişi olarak yansıdı. Sıkı para politikasının başkanın işaret ettiği üzere gereklilik olduğu görüşünün kabul görmesi 15 Nisan’daki TCMB toplantısında faiz değişimi olmayacağı beklentisini kuvvetlendirdi. Bu durum diğer koşullarda olağandışı bir haber akışı olmazsa iç piyasaların denge bulmasına yardımcı olabilir. Ancak son dönemde yakından izlenen ABD 10 yıllık bono faizi, önce ABD imalat PMI, sonra da ABD tarım dışı istihdam verilerinin beklentilerin çok üzerinde gelmesiyle tekrar 1.70 seviyesinin üzerinde çıkması ekonomide ısınıma sinyali olarak algılandı ve enflasyon kaygılarını tekrar artırdı.Bu durum ABD’de tahvil faizindeki artışla birlikte ABD doları değer kazandırdı ve Dolar Endeksi tekrar 93 seviyesinin üzerini test etti. Bu gelişmeye bağlı olarak Borsa İstanbul’daki tepki yükselişi yerini satışlara, döviz kurlarındaki geri çekilme de tepki alımlarına bıraktı. İçeride bunlar olurken ekonomik verilerden güç alan ve yeni zirveler deneyen öncü dış borsalarda iyimserliğin sürüyor olması olumlu bir gelişme.

Bugün açıklanacak Mart ayın enflasyonu için aylık bazda yüzde 1.00-1.10, yıllıkta yüzde 16.20-16.50 civarında bir beklenti hakim. Mart ayının ikinci yarısındaki faiz ve kur artışlarının etkilerini daha çok nisan ayında görebileceğiz. Beklentilere paralel gelecek bir enflasyon verisi 15 Nisan’daki faiz kararını pek etkilemez. Bu aşamada TCMB faiz kararları için döviz kurlarının seyri daha fazla öne çıkmış görülüyor. TCMB’nin yüzde 19 faiz oranı hem enflasyon hem de diğer ülkeler açısından oldukça yüksek ve TL’ye cazibe kazandıran bir oran. Döviz kuralarındaki yükselişte yerli tasarruf sahiplerinin ciddi miktarda döviz satmalarında yüksek faizin de etkisi fazla. İç gündemde siyasi gelişmeler de yakından izlenen konu başlıkları arasında. S

algın hastalıkta artan vaka sayıları Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de ek kısıtlama tedbirlerinin alınmasına neden oldu. Türkiye’de günlük vaka sayısı ilk defa 40 bini geçti. Avrupa’da dillendirilen bir diğer durum aşı uygulamalarının yavaş ilerlediği konusu. Dünya sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa’da aşılama hızı kabul edilemez derecede düşük, dedi. Bu durum avronun dolar karşısında zayıf kalmasına neden olan gerekçelerden biri aynı zamanda. ABD’de ekonomik verilerin daha güçlü gelmesinin yanı sıra aşı uygulamalarında daha başarılı olması ve yüksek hedefler koyması ABD dolarına değerine katkı yapan gelişmelerden biri olarak görülüyor.

Endekste sert düşüşün ardından başlayan tepki çıkışı devam ediyor. İlk destekler 1.400 ve 1.360 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde kalınması tepki çıkışının devamı açısından önemli. Sonraki destekler ise 1.300 ve 1.260 seviyelerinde görülüyor. İlk dirençler 1.443-1.460 seviyelerinde. Bu seviyelerde satışlar görülebilir. Sonraki dirençler 1.500-1.510 seviyelerinde. Endekste dalgalı seyrin devamıyla birlikte tepki yükselişi direnç noktalarında satışla karşılaşabilir.