FED Faiz Kararı Yorumu / İntegral Yatırım – (29.07.2020)

Fed, beklentiye paralel olarak faizlerde değişikliğe gitmedi ve faizi  %0 ila % 0,25 hedef bandında tutma kararı aldı. Karar oy birliğiyle alındı. Bu karar piyasa için sürpriz değil.

Karar metninde bir önceki metine kıyasla az değişiklik olsa da virüs konusunda çok ciddi vurgular var. Karar metninde değişiklik olan yerlerde işsizlik rakamında bir miktar iyileşme olduğuna ancak yılın başındaki işsizlik rakamlarından uzak olunduğu ifade edilmiş. Aynı zamanda finansal koşullarda son zamanlarda iyileşme olduğu eklenmiş.

Bence karar metnindeki en önemli vurgu, ABD ekonomisinin neredeyse büyük bir oranda virüse dair gelişmelere bağlı olduğuna ilişkin ifade olmuş. Geçen toplantıdan bu yana salgına yönelik önemli bir iyileşme yok. Aksine ABD’nin kritik eyaletlerinde artan vaka sayıları endişe verici. Fed, virüse ilişkin tonlamasını artırmış görünüyor. Dolayısıyla salgına yönelik iyileşme sinyalleri gelmeden Fed’in para politikası değişimi hızlı olmayacağı algılanıyor.

İstihdam ve ekonomik toparlanmadaki atıfa bağlı olarak yarın alacağımız ikinci çeyrek ilk okuma büyüme verisi ve haftaya gelecek tarım dışı istihdam önemli olacak. Özellikle yarınki büyüme rakamında 2Ç’de %34 daralma bekleniyor.

Bu sonuçlarla birlikte piyasadaki ilk reaksiyonda zayıf dolar endeksi hareketini sürdürüyor. Fed’in karar metni zayıf ABD Doları temasını destekliyor. EURUSD ise güvercin açıklamalar sonrası 1.18 seviyesine yükseldi. Ons altın 1956$ seviyesinden 1968$ seviyesine yükseldi. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde önemli bir değişim bulunmuyor. Powell’ın açıklamalarını izlemekte fayda var.