Tek çiçekle bahar gelmez

ABD’de süregelen ırkçılık karşıtı gösteriler bizim için önemli mi? Evet, çok önemli ama zannettiğiniz manada değil. “Oh olsun” demek için değil, “Bakın bizim demokrasi daha iyi” diye nutuklar atmak için değil, “eşitlik isteriz” diye bağırmak için hiç değil.

Eee, niye önemli lan o zaman? ABD’yle ticaretimiz yok denecek kadar az. Fed pushtu bize swap kredisi de vermiyor, Cehennem’e kadar yolları var. Hayır, çok önemli çünkü dünya ekonomisin kaderi Trump’a bağlı. Önce girizgah yapalım: Cuma günü açıklanan ABD tarım-dışı istihdam verisi sonrası, riskli varlıklarda coşku ayyuka çıktı. Gırtlağına kadar mala gömülen bir çok hedge fonu para yöneticisi “Bakın işte, haklı çıktık” diye övündüler. Halbuki daha hiç bir konuda haklı çıkmadılar.

Anlatayım: ABD’de istihdamın artması ekonomistler tarafında beklenmiyordu, açıkçası tahmin yapmak da beni zerre kadar ilgilendirmiyordu. Çünkü, Covid-19 kısıtlamalarını yürürlükten kaldıran her ülkede aynı seyri göreceğiz: Haziran verileri Mayıs’tan daha iyi olacak. Temmuz verileri (yani Ağustos ayında) ise yılın ikinci depreminin başladığını müjdeleyecek—benim gibi insanlık düşmanlarına müjde, yani. ABD, bu konuda en önde gidecek. Yani ekonomisi en çabuk arıza yapan ülke olma ünvanını alacak—ama Türkiye’nin de hala şansı var. Siz sormadan söyleyeyim, Soros’a “bunları yazabilir miyim, Kıymetli Efendim?” diye metni önceden yolladım, “Yaz yavrum” dedi, hatta Türkiye yarışta iddialı ipucunu da o verdi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!