FT: G20’de somut kararlar için top liderlere atıldı

G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantılarında, küresel ekonomiyi sarsan ticari dengesizliklere yönelik kritik kararlar gelecek ay yapılacak liderler zirvesine bırakıldı.

Güney Kore’nin Gyeongju kentinde toplanan yetkililer, yüksek cari açık ve ticaret fazlalarının kontrol altına alınması için uygulanacak politikaların çerçeveleri üzerinde anlaşsa da özel hedefler belirleyecek öneriler sunmadı.

Toplantıların ardından, euro/dolar paritesi Asya’daki işlemlerde 1.40’ın üzerine çıkarak son bir haftanın en düşüğüne geriledi.

Toplantılarda, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yapısı konusunda da önemli ilerleme kaydedildi. Bu bağlamda, Avrupa’dan gelişmekte olan Çin ve Brezilya gibi ülkelere güç aktarımı gerçekleşti.

Analistlerinse toplantıların ardından sessiz kaldıkları görüldü. 

Eski bir IMF yetkilisi olan ve şu anda ABD’deki Cornell Üniversitesi’nden öğretim görevlisi olan Eswar Prasad, “Cari açığı yüksek seviyelerde olan ülkelerin daha sıkı IMF kontrolünden geçmesini öngören politikada büyük başarılılar elde edilmese de böyle bir denetim tehdidinin olması, ülkeleri daha fazla önlem almaya itecektir” dedi.        

Citigroup analistlerinden Todd Emler, “Toplantı, ABD’nin dolara sürekli değer kaybettiren müdahaleci tavrını sonlandırması konusunda herhangi bir baskı unsuru ortaya çıkarmadı. Asya’daki para politikalarının daha esnek olması yönünde çağrı yapılmadı ve Japonya gibi ülkelere piyasalara müdahale ve sermaye kontrollerine yönelik açık kapı bıraktı” diye konuştu.

ABD ZAFERE ULAŞTI

Para biriminin daha hızlı değerlenmesi ve yüksek miktardaki ticaret fazlasını azaltması yönünde Çin’e baskı yapan ABD amacına ulaştı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, toplantıların ardından, “Toplantılarda elde ettiğimiz en büyük başarı, önümüzdeki dönemde ticari dengesizliklerin önüne geçecek bir politika çerçevesi konusunda anlaşmamız oldu” dedi.

Ancak yetkililer bu çerçeveye yönelik herhangi bir detay vermezken, toplantıya katılanlar ABD’yi uyguladığı gevşek para politikasının gelişmekte olan ülkelere sıcak para akışını artırdığı konusunda uyarmaktan geri kalmadı.

Bütün bunlara ek olarak, Avrupalı ülkelerin IMF’nin 24 üyesi bulunan İcra Direktörleri Kurulu’nda, iki sandalyesini gelişmekte olan ülkelere vermesi konusunda uzlaşıldı. Bu ülkeler aynı zamanda oy güçlerini belirleyecek, daha büyük kotalar da aldılar. Ancak kotalar konusunda kesin karar 2012’ye ertelendi.

ABD ve Güney Kore, ticaret fazlaları konusunda rakamsal hedeflere yönelik bir fikir birliğine varırken, özel hedefler belirlemeye yönelik öneriler, Almanya, Brezilya ve Japonya’nın sert muhalefetine takıldı.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr/ekonet/16126667.asp?gid=303

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir